Van het bedrijfsleven naar de zorg: de overstap en ervaringen van Maut

Maut werkt sinds september 2019 bij MMC als poliklinieksecretaresse op de afdeling interne geneeskunde. Na jaren gewerkt te hebben in de bank- en verzekeringssector heeft ze in 2019 het roer omgegooid en gesolliciteerd bij MMC. Wij zijn benieuwd hoe zij de overstap ervaren heeft en hebben haar dit (én nog wat andere zaken) gevraagd.
Maut poliklinieksecretaresse
Je werkte in de verzekeringssector. Hoe kom je dan bij een ziekenhuis terecht?
Na 14 jaar bij een bank gewerkt te hebben als adviseur ben ik bij een verzekeraar gaan werken op de klantenservice. Een leuke baan waarin ik veel contact had met mensen. Die verzekeraar werd overgenomen door een Amerikaanse partij, waardoor de nadruk kwam te liggen op het commerciële aspect (veel verkopen) in plaats van het echt helpen van mensen. Bij dat laatste ligt mijn hart en ik heb daarom destijds besloten om op zoek te gaan naar een andere baan. Twee aspecten waren daarbij voor mij heel belangrijk: een grote en professionele organisatie waar de zaken goed georganiseerd zijn én een functie waarin ik mensen echt kon helpen. Daarnaast ben ik iemand die open staat voor iets nieuws en zo kwam ik bij MMC uit. Ik had op drie vacatures voor poliklinieksecretaresse gereageerd en bij de afdeling interne geneeskunde werd ik uitgenodigd voor een gesprek én aangenomen.

En toen? Hoe ging je daar aan de slag zonder medische kennis?
Met name met behulp van mijn lieve collega’s. Ik kreeg een warm welkom en er werd alle tijd voor mijn inwerktraject genomen. Stap voor stap legden ze mij de verschillende werkzaamheden uit en de systemen die allemaal nieuw voor mij waren. De eerste maand werd ik ingeleerd op de balie. Ik keek in het begin met mijn collega’s mee en daarna pakte ik zelf de eenvoudigere werkzaamheden op en zo bouwden we dat uit. Ik denk dat de zorg, in ieder geval in MMC, een omgeving is waarin mensen erg hulpvaardig zijn. En natuurlijk hielp de steun van mijn leidinggevende mij. Zij had alle begrip voor mij en vooral vertrouwen dat het mij zou gaan lukken. Ook mocht ik de opleiding medische terminologie volgen, een online zelfstudie. Dat was in het begin best wel even pittig, het was hele andere materie dan de verzekeringen die ik gewend was. Het leuke was dat ik het gelijk kon toepassen in de praktijk.

Voldoet het werken als poliklinieksecretaresse aan je verwachtingen?
Ja, het is zelfs boven verwachting! Het is breder en meer divers, er zit een hele administratie achter een polikliniek waar je geen weet van hebt. Je wordt per dagdeel ingeroosterd op een onderdeel: balie, telefoon of administratie. Dat zorgt voor afwisseling in je werk. Positief verrast was ik over een aantal werkzaamheden, bijvoorbeeld het voorbereiden van spreekuren. Een week voor het spreekuur check ik of de patiënten de benodigde vooronderzoeken (denk aan bloedprikken, urine inleveren en een echo) gedaan hebben. Als dit niet het geval is mail ik hen en 2 dagen voor het spreekuur check ik het nog een keer, dan moet alles aanwezig zijn, anders kan de afspraak niet door gaan.

Daarnaast is het telefonisch contact afwisselend, niet alleen patiënten spreek ik maar ook huisartsen wanneer zij bijvoorbeeld een patiënt willen insturen op de spoedeisende hulp en met de internist willen overleggen. Soms moet een patiënt direct na een afspraak opgenomen worden of naar de Eerste Hart Hulp. Dat regel ik dan. Dit kan voor patiënten best heftig en emotioneel zijn, in sommige gevallen, wanneer een patiënt zo overdonderd is, vang ik de patiënt op en help ik de patiënt om op die afdeling te komen. En ik sluit patiënten aan op de bloeddrukmeter. Of dat moeilijk is? Nee hoor, je kijkt de eerste paar keer mee. Het is helemaal niet ingewikkeld, je moet alleen even weten hoe het moet.

Zijn jou dingen opgevallen in het ziekenhuis?
De artsen komen bij je binnen gelopen, maken een praatje en zijn hartstikke aardig. Eerlijk gezegd had ik dat niet verwacht, maar de artsen zijn gewoon leuke mensen. Je bent echt een team en samen wil je alles voor de patiënt doen. Als een arts zegt dat er snel een bloedtransfusie moet komen voor een patiënt, dan weet ik dat hij dat niet voor niets zegt en regel ik dat snel. We hebben daarvoor een protocol en ik zorg dat ik alle stappen doorloop: het checken van de bloedgroep, de patiënt nog een keer bloed laten prikken voor de kruisproef, bloed bestellen, een bed regelen én uiteraard alles afstemmen met de patiënt.

Wat is voor jou het grootste verschil tussen werken in het bedrijfsleven en het ziekenhuis?
Ik vind het heel fijn dat ik hier mensen kan helpen bij iets dat zo essentieel is, namelijk hun gezondheid. Dat maakt het voor mij wel echt anders. Als poliklinieksecretaresse heb je wel een flinke dosis empathie nodig. Je wil alles doen wat mogelijk is voor de patiënt, alleen dat al doet de patiënt goed, ze voelen zich dan geen nummertje maar een persoon. Ik probeer bijvoorbeeld altijd zoveel mogelijk onderzoeken op één dag te plannen zodat een patiënt niet vijf keer naar het ziekenhuis hoeft te komen. Als dat lukt, wordt dat vaak erg gewaardeerd.

Over waardering gesproken. Hoe ervaar jij de waardering vanuit het ziekenhuis?
Super goed. Ik heb een hele fijne leidinggevende die vaak vertelt hoe blij hij is met ons als team. Ik vind het bijvoorbeeld heel fijn dat hij (en de andere collega’s) openstaan voor nieuwe ideeën. Ik ben heel erg van het praktische, doen wat nodig is, bureaucratie van tafel en dingen efficiënt regelen. In het team is alles bespreekbaar, ze staan overal voor open mits het werkbaar is. En een mooi voorbeeld van waardering vond ik het MMC zomerfeest in Toverland afgelopen juni.

De laatste vraag: Wat wil jij mensen meegeven die overwegen of het werk van poliklinieksecretaresse iets voor hen is?
Als je van administratieve werkzaamheden houdt en graag iets wil betekenen voor mensen is dit een super leuke functie. Mijn advies is: we mogen allemaal nog zo lang werken, doe dan iets waar je in je kracht staat en energie van krijgt. Twijfel je? Je bent van harte welkom om een dag mee te lopen op onze polikliniek!

Meer informatie

Ben je ook benieuwd naar andere poliklinieken? Bekijk onze pagina over het werken op de poliklinieken.