Stijn en Dave zorgen voor een snel, betrouwbaar en veilig netwerk

netwerkbeheerder MMC

Dat de zorg niet mogelijk is zonder een goede ICT-afdeling mag duidelijk zijn. Net zoals in veel andere sectoren is de ICT-afdeling ook in ons ziekenhuis onmisbaar. Digitale ontwikkelingen en nieuwe medische apparatuur volgen elkaar in rap tempo op. Steeds meer van die apparatuur is afhankelijk van een snel, betrouwbaar en veilig netwerk. Stijn (collaboration expert) en Dave (netwerkbeheerder) zorgen hiervoor. Wij hebben hen gevraagd hoe zij het vinden om als ICT’er in een ziekenhuis te werken.

Stijn: dit is mijn eerste baan als ICT’er, daarvoor heb ik in de grafische sector gewerkt. Sinds 2016 werk ik in MMC.  Ik begon op de servicedesk om ervaring op te doen, toen was ik bezig met mijn opleiding voor systeem- en netwerkbeheerder. Na twee jaar ging ik dit combineren met projecten en vervolgens heb ik de overstap naar het collaboration team gemaakt. Ik kan daarom geen vergelijk maken met andere sectoren. Wel heb ik ondertussen zeven jaar ervaring in het ziekenhuis.

Nog steeds werk ik hier met veel plezier. Ik vind het mooi om voor een snel, stabiel en modern netwerk te kunnen zorgen waardoor onze collega’s de zorg kunnen verlenen aan patiënten. Ook ben ik blij met alle mogelijkheden die ik krijg om mij te ontwikkelen. De groei die ik heb gemaakt in mijn loopbaan. Ook nu, als collaboration expert, krijg ik de ruimte te blijven ontwikkelen.

We gaan bijvoorbeeld aan de slag met het vervangen van access points in het ziekenhuis. Een onderdeel hiervan is het introduceren van nieuwe wireless lan controllers die gekoppeld worden aan software defined access en een nieuw management systeem (Cisco DNA center). Een van de voordelen van de nieuwe access points is dat er gebruik gemaakt kan worden van locatiebepaling. Dat is bijvoorbeeld voor de Spoedeisende Hulp (SEH) of Psychiatrische afdeling noodzakelijk en kan voor het ziekenhuis bij meerdere doeleinden ingezet worden. Wanneer een verpleegkundige de alarmknop indrukt, krijgen alle collega’s een melding hiervan met de locatie waar de collega die hulp nodig heeft zich bevindt. Ook kunnen we (als ziekenhuis) door de locatiebepaling bewegingspatronen in kaart gaan brengen en op basis daarvan efficiënter werken, door bijvoorbeeld looproutes te verkorten of van dwaaldetectie gebruik te maken.

Dave: ook ik heb een andere achtergrond. Na mijn ICT opleiding ben ik maatschappelijk werk gaan studeren. Daar kwam ik er in mijn derdejaars stage toch achter dat ik meer interesse had in hoe de ICT daar was geregeld dan in de maatschappelijke hulpverlening. De zorg bleef kriebelen en daarom heb ik afgelopen jaar de overstap gemaakt van ICT-beheer in het onderwijs naar MMC.

Bij mijn vorige werkgever werd steeds meer uitbesteed aan externe partijen. Bij MMC werken we ook met externe partijen maar op een andere manier. We hebben een volledig datacenter in huis en de bijbehorende apparatuur, denk aan cisco ise (identity service engine), cisco prime en apic. Er zijn afspraken met externe partijen waardoor het een samenwerking is. De ene keer maken zij een plan, controleren wij het en passen wij het aan zodat het passend is voor ons ziekenhuis. De andere keer bedenken wij iets, maken een plan, toetsen het bij de externe partij en gaan er mee aan de slag. Het meeste is maatwerk. Per onderwerp bepalen we hoe we het aan vliegen: Welke expertise hebben we nodig? Hebben we die zelf of hebben we die van onze externe partner nodig? Hebben we zelf de tijd om het op te pakken? Of voeren we alleen de regie en besteden we het beheer uit. Over het algemeen hebben wij zelf de regie in handen.

netwerkbeheerder MMC
Op sommige afdelingen verlenen we als ziekenhuis 24 uur per dag zorg. Heeft dat gevolgen voor jullie werk?

Stijn: Meestal niet. Soms, bij het onderhoud op bepaalde afdelingen, moeten we er rekening mee houden dat het eigenlijk nooit echt uitkomt. Zoals op de Spoedeisende Hulp, die is altijd open. Het kan wel eens voorkomen dat er ’s nachts om 1 uur een switch vervangen moet worden.  Communicatie is dan erg belangrijk, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten, voor, tijdens en na de werkzaamheden. Op deze manier ben ik ook meer in contact ben met de zorgverleners.

Dave, jij werkt hier nog niet zo lang. Wat valt jou op als ICT’er in het ziekenhuis?

Dave: het valt me in deze kort tijd al op dat het werk nooit saai is. Er zijn altijd ontwikkelingen, of het nu een verhuizing of een verbouwing is, de aanschaf van nieuwe medische appratuur waar wij in meedenken op netwerkgebied (bijvoorbeeld een nieuwe bloedbank bij het laboratorium), nieuwe technieken zoals de migratie van het traditionele netwerk naar een SDA-omgeving, maar ook op security gebied bijvoorbeeld secure-X. En de ruimte die ik daarin krijg om me te ontwikkelen. Een netwerk is in de basis overal hetzelfde, de omgeving maakt voor mij het verschil. Als ik hier door het ziekenhuis loop, zie ik waar ik het voor doe.

netwerkbeheerder MMC
Stijn, jij werkt al zeven jaar hier, wat maakt dat je dit nog steeds met plezier doet?

Stijn: ik ben het helemaal eens met Dave. Daarnaast vind ik de sfeer binnen de ICT-afdeling en in het gehele ziekenhuis heel fijn. Het is menselijk en collegiaal. Ook op de afdelingen waar ik kom, ken ik de mensen en voer ik leuke gesprekken. Ik begrijp hun uitdagingen beter, we bouwen een band op en we lachen ook samen. Dat vind ik heel belangrijk!

Wil jij ook zorgen voor een snel, betrouwbaar en veilig netwerk in MMC? Reageer op onze vacature voor netwerkbeheerder.