Poliklinieksecretaresses en assistenten – overeenkomsten en verschillen

poliklinieksecretaresse Antoinette
Op onze poliklinieken zijn secretaresses en assistenten (polikliniekassistenten en medisch assistenten) werkzaam. Functies die veel op elkaar lijken maar ook verschillend zijn. Soms best verwarrend, als je er niet in thuis bent. Antoinette Intven werkt sinds 2019 op het Maxima Oncologisch Centrum (MOC), eerst als poliklinieksecretaresse en vanaf juni dit jaar als medisch assistent. Wij hebben haar gevraagd om te vertellen over de overeenkomsten en de verschillen tussen deze functies.

“Allereerst zit er een verschil in de vereiste opleiding. Om assistent te kunnen worden moet je de opleiding voor doktersassistent hebben afgerond. Om poliklinieksecretaresse te worden heb je in de basis de opleiding (medisch) secretaresse nodig. Ik was verzorgende en wilde toen de kinderen nog kleiner waren graag de avonden en weekenden thuis zijn. In de avonduren heb ik de opleiding medisch secretaresse gevolgd. Het ziekenhuis trok me altijd al aan en ik heb destijds, 17 jaar geleden, op goed geluk gesolliciteerd op een secretaresse functie op de IC en werd aangenomen. Na een aantal jaar heb ik de overstap gemaakt naar de OK en vervolgens de stap naar poliklinieksecretaresse bij reumatologie. Sinds 2019 werk ik op het MOC, eerst als poliklinieksecretaresse en vanaf juni dit jaar als medisch assistent.”

Waarom heb je de stap naar medisch assistent gemaakt?

“Het zit in mij om te blijven ontwikkelen. Mijn afdelingshoofd stimuleert dat en gaf mij de kans om de opleiding tot doktersassistent te doen. Met mijn medische achtergrond als verzorgende heb ik namelijk altijd nog iets willen doen. Je kunt het zien dat ik met deze stap mijn functie heb verrijkt. Naast de secretariële ondersteuning voor de polikliniek, wat ik nog steeds met veel plezier doe, ondersteun ik nu ook in de zorg. Polikliniek- en medisch assistenten mogen medisch ondersteunende werkzaamheden uitvoeren. Het verschilt per polikliniek wat die werkzaamheden inhouden.”

Wat houden jouw werkzaamheden in als medisch assistent op het MOC?

“Ik ondersteun de oncologische dagbehandeling, bijvoorbeeld bij beenmergpuncties. Daar help ik in de voorbereiding. Tijdens de punctie assisteer ik en begeleid ik de patiënt en zorg voor wat afleiding. Ook na de punctie ben ik degene die de patiënt monitort. Daarnaast verzorg ik aderlatingen, controles bij bloedtransfusies (zoals bloeddruk meten) en verwijder ik infusen. De assistentenrol op onze afdeling is nog in ontwikkeling. We onderzoeken samen met ons afdelingshoofd wat wij als assistenten nog meer kunnen oppakken. Bijvoorbeeld spreekuren uitvoeren voor injecties of hechtingen verwijderen.”

Kun je wat vertellen over je werk als poliklinieksecretaresse?

“Het is een hele afwisselende en leuke functie. We hebben met veel specialismes te maken, niet alleen oncologie en hematologie maar ook urologie, neurologie, chirurgie en longgeneeskunde. Op sommige dagen draaien we op het MOC wel acht verschillende spreekuren. Dat betekent dat het ene moment er een patiënt aan de balie staat om een vervolgafspraak in te plannen vanuit urologie en het volgende moment een patiënt die net bij de longarts is geweest.

Wij plannen vervolgafspraken en onderzoeken voor de patiënten in. Daarnaast bereiden we ook de spreekuren voor, we checken of alle uitslagen binnen zijn die de arts voor het spreekuur nodig heeft. Naast de baliewerkzaamheden hebben wij ook backoffice werkzaamheden, staan we patiënten te woord aan de telefoon en bereiden we het MDO (Multi Disciplinaire Overleg) voor. Tijdens het MDO notuleren wij en na afloop werken wij de acties uit. Daarnaast heeft iedere poliklinieksecretaresse nog een eigen aandachtsgebied, bijvoorbeeld DBC’s (Diagnose Behandel Combinatie) agendabeheer van de artsen, wachtlijst bijwerken of planningen maken.”

Heeft je opleiding tot doktersassistente jouw werk als poliklinieksecretaresse nog veranderd?

“De manier waarop ik mijn werkzaamheden uitvoer is deels veranderd. Aan de telefoon vraag ik verder door, waardoor ik minder snel de verpleegkundige hoef in te schakelen. Als ik het toch moet doorzetten naar de verpleegkundige kan ik vaak de klacht of het probleem beter omschrijven. Ook vind ik de MDO’s nu nog interessanter, we bespreken soms beelden van tumoren en die kan ik nu beter plaatsen. Zonder opleiding tot doktersassistent kun je het werk als poliklinieksecretaresse ook goed doen, zo krijgen we regelmatig uitleg van artsen of verpleegkundig specialisten tijdens ons teamoverleg. Uiteraard is het wel fijn als je affiniteit hebt met de medische wereld én patiëntgericht bent. We zien hier regelmatig patiënten die slecht nieuws te horen hebben gekregen en erg geëmotioneerd zijn. Soms kom ik dan even achter mijn balie vandaan, biedt een luisterend oor en zorg voor een kopje koffie voordat ik afspraken ga inplannen.”

In het interview met Antoinette is het verschil tussen de polikliniekassistent en de medisch assistent niet aan bod gekomen. Om een volledig beeld te geven bij deze nog het verschil tussen de functies:

Een medisch assistent ondersteunt ook bij de meer risicovolle en voor de patiënt belastende onderzoeken, behandelingen en (steriele) ingrepen. De polikliniekassistent ondersteunt bij de kleinere, minder belastende onderzoeken, behandelingen en ingrepen.

Over het algemeen zien we dat een medisch assistent een groter deel van de werkdag bezig is met medische ondersteuning en minder met de secretariële/administratieve ondersteuning. Een polikliniekassistent is over het algemeen 70% van de tijd bezig met secretariële/administratieve ondersteuning en 30% van de tijd met medische ondersteuning.

 

Poliklinieksecretaresse Polikliniekassistent Medisch assistent
Opleiding (med) secretaresse doktersassistent doktersassistent
Verdeling werkzaamheden secr/adm ondersteunend secr/adm ondersteunend (70%) en medisch ondersteunend (30%) met name medisch ondersteunend en een klein deel secr/adm ondersteunend
Complexiteit werkzaamheden ondersteunt bij de minder belastende ingrepen, behandelingen en onderzoeken ondersteunt bij de meer risicovolle en belastende ingrepen, behandelingen en onderzoeken
Salarisschaal 35 35 40


Heb je nog vragen over de verschillende functies op de poliklinieken neem contact op met onze recruiters.
Conchita Velloso (06-13173836 of werkenbij@mmc.nl) voor vragen over de functie poliklinieksecretaresse en Ilse Houben (06-22 93 50 86  of werkenbij@mmc.nl) voor vragen over de functies polikliniekassistent of medisch assistent.

Meer informatie

Ben je ook benieuwd naar andere poliklinieken? Bekijk onze pagina over het werken op de poliklinieken.