Apothekersassistent Anjo

Anjo werkt sinds 1987 als apothekersassistente. Jaren lang deed ze dit in openbare apotheken in Eindhoven en Valkenswaard. Alweer negen jaar geleden heeft ze de stap gemaakt naar de poliklinische apotheek van MMC.

Het is al weer even geleden, weet je nog waarom je de overstap maakte van de openbare apotheek naar de poliklinische apotheek van MMC?
Dat weet ik nog wel. Dat was met name omdat de uitdaging in de openbare apotheek minder werd. Het werd veel kant-en-klaar service en dat sprak mij minder aan.

Wat is het verschil tussen de poliklinische apotheek en de ziekenhuisapotheek?
De ziekenhuisapotheek levert de medicatie aan patiënten die in MMC zijn opgenomen. De poliklinische apotheek levert de medicatie aan patiënten voor thuis. Wij zien dus veel patiënten die na een afspraak bij de polikliniek direct naar de apotheek komen. Of patiënten die in MMC opgenomen zijn en weer naar huis gaan.

Wat maakt het werken in de poliklinische apotheek anders dan in de openbare apotheek?
Er zijn behoorlijk wat verschillen. De poliklinische apotheek levert medicatie die een openbare apotheek niet levert. Dit zijn vaak ook duurdere medicijnen, denk aan cytostatica, bloedproducten, epospuiten. Dit is voor patiënten die bij MMC onder behandeling zijn.

We hebben veel eerste uitgiftes. Wanneer patiënten voor de eerste keer medicatie krijgen maakt het vaak niet uit van welke leverancier dit is. Wij hebben, als poliklinische apotheek, ook een preferentiebeleid maar hebben weinig vaste patiënten waardoor wij hier minder last van hebben. Vaak vinden patiënten het lastig om van leverancier te veranderen als ze eenmaal ergens aan gewend zijn.  Als patiënten perse een medicijn van een bepaalde leverancier willen dan kunnen wij het voor hen bestellen, de kosten zijn dan wel voor de patiënt zelf.

Het gaat over het algemeen om patiënten met een ernstige aandoening. Gelukkig hebben we hier de tijd om deze patiënten goed te begeleiden. We hebben zitbalies, dat nodigt meer uit tot een gesprek, we zijn dan ook vaak een luisterend oor voor de patiënt. Bijvoorbeeld wanneer de patiënt net een slecht nieuws gesprek heeft gehad op de polikliniek. Wij zien minder patiënten op een dag dan in de openbare apotheek en hebben meer tijd per patiënt. Ik ervaar hier minder werkdruk.

Best wel anders dus. Hoe was het voor jou om de overstap te maken?
In het begin voelde het onwennig maar gelukkig kreeg ik genoeg tijd om te wennen. Met name om de medicatie te leren kennen. Ongeveer 80% van de medicatie kende ik niet. Tegelijkertijd was ik heel blij met de afwisseling die ik kreeg: de gehele receptverwerking, het helpen van patiënten maar ook het uitvullen (soms best lekker om tussendoor wat eenvoudigers te doen). Bereiden van de medicatie doen wij niet, dat doen de collega’s in de ziekenhuisapotheek wel. Ook vond ik het heerlijk dat ik in een omgeving kwam waar het streven niet was om zo veel mogelijk recepten te verwerken maar om kwaliteit te leveren. We horen vaak van patiënten terug dat ze blij zijn met de prettige dienstverlening en de fijne sfeer. Dat maakt het werk een heel stuk leuker.

Is het werk in de poliklinische apotheek in de jaren dat je hier werkt veranderd?
Opnames van patiënten worden korter, ze mogen sneller naar huis. Dat betekent soms dat ze naar huis gaan met medicatie die vroeger alleen in het ziekenhuis gegeven werd. Zo bestellen we tegenwoordig veel meer antibiotica cassettes. We overleggen veel met de transferverpleegkundigen over welke medicatie er nodig is voordat een patiënt naar huis kan.

Als poliklinische apotheek gaan we steeds nauwer samenwerken met de ziekenhuisapotheek. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om het werk in de poliklinische apotheek te combineren met het werk in de ziekenhuisapotheek.

Wat adviseer je mensen die bij de openbare apotheek werken en op zoek zijn naar wat anders?

Kom een dag(deel) meelopen om te zien hoe het er hier aan toe gaat. Meer afwisseling en uitdaging en toch ook veel contacten met patiënten die heel tevreden zijn.

Meer informatie

We vertellen je graag meer over het werken in de ziekenhuisapotheek van MMC.