Ervaringen van een nieuwe collega

Isa is recent gestart bij MMC. Wij hebben haar gevraagd naar haar ervaringen.

Hoe ben je in het vak van anesthesiemedewerker terecht gekomen?

Isa is recent gestart bij MMC

“Op 19-jarige leeftijd, nadat ik eerst de MAVO en daarna de HAVO had afgerond ben ik de opleiding HBO-V T gaan doen, de technische stroming. In eerste instantie wilde ik verpleegkundige worden, maar tijdens de open dag van Fontys ontdekte ik de technische stroming. Dat sprak me nog meer aan: het patiëntencontact, de zelfstandigheid, het technische in combinatie met de kennis van de biologie. Ik begon met de opleiding, alleen de theorie op school viel me eerlijk gezegd tegen. Gelukkig dacht ik tijdens mijn eerste stage bij Máxima MC; dit is het. Ik mocht gelijk al best wel wat zelf doen, zoals spuiten optrekken, infusen prikken en ik werd heel goed opgenomen in het team. In het 3e leerjaar liep ik weer stage op de OK, dit keer in het Canisius in Nijmegen. Hier ben ik na mijn afstuderen blijven werken. De reisafstand werd wel een ding. Mijn stage in Máxima MC was zo goed bevallen en ik voelde me hier zo welkom, dat ik de overstap naar Máxima MC heb gemaakt.”

Hoe was voor jou de overstap naar een ander ziekenhuis?

“Ik werd heel goed begeleid. De eerste 8 weken stond ik dubbel ingepland, zodat ik rustig aan kon wennen aan mijn nieuwe collega’s, andere ingrepen en andere logistieke processen. Na 4 weken ging ik steeds meer zelfstandig doen, maar nog steeds dubbel gepland zodat er altijd iemand direct bereikbaar was om te helpen. Naast de collega waarmee ik ingepland stond kon ik met mijn vragen ook bij alle andere collega’s terecht. Echt een warm welkom. Ook tijdens mijn eerste nachtdienst ben ik goed geholpen, zo stond een collega telefonisch stand-by. Omdat iedereen zo hartelijk is en mij wilde helpen, voelde ik me zelfverzekerd en comfortabel op de OK. Ik voelde me al snel onderdeel van het team. Ook de anesthesiologen lieten me heel welkom voelen, zo stond ik voor de eerste keer op een bijnier OK en heeft de anesthesioloog mij een uur lang uitleg gegeven, een stuk theorie en achtergrondinformatie. Meer dan alleen de protocollen, dat maakte dat ik me echt serieus genomen voelde en het zorgde voor meer vertrouwen om de ingreep te kunnen begeleiden.”

Ervaar je verschillen met je vorige werkgever?

“In Máxima MC hebben we een grote variatie aan specialismes en ingrepen. Bij mijn vorige werkgever hadden wij bijvoorbeeld geen bijnieren, lever, bariatrie en kinderorthopedie. De afwisseling in Máxima MC vind ik erg leuk, iedere dag weer een ander programma van laag tot hoog complex. Ook draai je hier mee op de recovery en de holding/voorpost, dat maakt het nog afwisselender en maakt het plaatje compleet. Je maakt zo de hele route van een patiënt op een OK-complex mee. Je ziet bijvoorbeeld ook hoeveel pijn iemand nog heeft na een bepaalde operatie, die informatie kun je meenemen in je anesthesieplan bij een toekomstige soortgelijke ingreep. Ook doen we in Máxima MC meer met loco regionale anesthesietechnieken, voor de patiënt is dat heel fijn. Het daglicht op de OK is ook erg prettig, voorheen vertrok ik in de winter in het donker en kwam ik thuis in het donker, dan had ik geen daglicht gezien. De sfeer in het team vind ik ook een pluspunt, het is één team, van medewerker CSA (Centrale Sterilisatie Afdeling) tot chirurg. Je staat er als één team, niet alleen op de OK, ook in de koffiekamer zit iedereen door elkaar.”