Apothekersassistent Mariet

Mariet is na haar opleiding als apothekersassistent bij de openbare apotheek gaan werken. Na 26 jaar heeft ze in februari 2023 de stap gemaakt naar de ziekenhuisapotheek. Wij zijn benieuwd hoe zij het werken in het ziekenhuis ervaart.

Apothekersassistent MMCNa zoveel jaar in de openbare apotheek toch de stap naar het ziekenhuis. Waarom?
Ik heb jarenlang met veel plezier in de openbare apotheek gewerkt. De laatste tijd veranderde er veel. Het bereiden van medicatie verdween bijvoorbeeld. Dit gebeurt tegenwoordig in centrale bereidingsapotheken. Er kwamen administratief medewerkers voor de declaraties. Mijn werk bestond met name nog uit receptverwerking. Ook had ik vaak te maken met patiënten die niet tevreden waren. De laatste jaren nam dat vanwege het preferentiebeleid toe. De verzekeraars bepalen wat de openbare apotheken moeten leveren, daardoor moet er bijvoorbeeld vaak gewisseld worden van leverancier. Het voelde voor mij niet meer goed. Na 26 jaar vond ik het ook wel tijd worden voor iets nieuws.

Hoe ben je bij MMC terecht gekomen?
Via bekenden die ook de stap hadden gemaakt hoorde ik over het werken in het ziekenhuis. Zij waren heel enthousiast. Ondanks hun positieve verhalen was het nog best moeilijk om een beeld te vormen van het werken in het ziekenhuis. Het lijkt eerlijk gezegd niet eens op het werken in de openbare apotheek.

Hoe was jouw eerste tijd als apothekersassistent in het ziekenhuis?
Heel erg wennen. Ik voelde me onzeker. In de openbare apotheek vroeg iedereen alles aan mij. Hier wist ik niks en was alles nieuw. Gelukkig werd ik goed opgevangen door collega’s. Iedereen was super lief en ze hielpen me graag. Meerdere collega’s hebben de stap vanuit de openbare apotheek gemaakt. Ik vond het stiekem toch wel fijn om te horen dat zij de beginperiode ook pittig vonden. Het is een groot team. Voordat je iedereen kent ben je wel een tijdje verder. Tijdens het inwerken heb je wel een aantal vaste collega’s die je begeleiden.

En hoe voelt het nu?
Ik weet en kan nog steeds niet alles. Maar dat voelt nu niet meer vervelend. Ik werk nu op één onderdeel van de apotheek, het “voor toediening gereed maken” (VTGM). Hier ervaar ik al veel afwisseling. Ik vind het heerlijk om met mijn handen bezig te zijn. Maar ook het rekenen, het precieze werk en het nadenken over hoe lang en waar je de medicatie bijvoorbeeld mag bewaren. Ik vind het fijn dat ik weer toegevoegde waarde heb in het proces van medicatie maken. Binnen het VTGM-team zijn er diverse werkzaamheden. Soms maak ik de planning. Dan heb ik veel contact met verpleegkundigen over bijvoorbeeld een infuus. Loopt het nog goed of is er iets veranderd in de toediening? De andere keer maak ik de medicatie of leg ik alles klaar en geef ik de medicatie aan (noemen wij een omloper). Met een team van 3 apothekersassistenten werken we in een dienst samen. Het is fijn om zo als team samen te werken.

Ga je ook op andere onderdelen van de apotheek werken?
Wat mij betreft wel. Ik wil eerst vlieguren maken zodat ik het VTGM goed leer kennen. Het smaakt nu wel naar meer. Nu ik deze stap naar het ziekenhuis heb gemaakt en gewend ben wil ik meer. Gelukkig kan dat in het ziekenhuis, zelfs als je parttime werkt. In overleg met mijn leidinggevende kijk ik wat mijn volgende stap wordt. Misschien de opname & ontslaggesprekken of de cleanroom. Ook dan word ik weer boventallig zodat ik het goed kan leren voordat ik zelfstandig aan de slag ga. Genoeg uitdagingen hier in het ziekenhuis!

Meer informatie

We vertellen je graag meer over het werken in de ziekenhuisapotheek van MMC.