Suzanne, anesthesiemedewerker

Suzanne, anesthesiemedewerker

“Van patiënten krijg ik vaak terug dat het is meegevallen. Daar doe ik het voor!”

Regelmatig vragen we een MMC’er naar een bijzonder moment in het werk. Welke ervaring in Máxima MC is diegene het meest bijgebleven? Dit keer hét moment van: Suzanne, sinds 1994 werkzaam bij Máxima MC als anesthesiemedewerker.

“Eén bijzonder moment kan ik niet benoemen. In de 29 jaar dat ik hier werk heb ik veel bijzondere momenten meegemaakt. Vaak zijn het de heftige situaties die je extra bijblijven. Uiteraard zijn de traumagevallen met veel bloedverlies indrukwekkend en kan ik mijn expertise dan volop inzetten. Er zijn echter heel veel andere mooie momenten die mijn vak zo bijzonder maken. Zoals het contact met de patiënt. De patiënt een fijn gevoel geven in een vaak spannende situatie. Ik geloof sterk in positieve communicatie. Vijf jaar geleden heb ik de cursus medische hypnose mogen volgen. Sindsdien is er geen dag voorbijgegaan waarin ik het niet heb toegepast. Met mijn taalgebruik probeer ik patiënten op hun gemak te stellen, minder stress en pijn te laten ervaren en relaxter te laten zijn. Ik ben ervan overtuigd dat het de patiënt helpt, niet alleen voor en tijdens de operatie maar ook in het herstel.

Laatst hadden we een 16-jarig meisje op de OK, zij moest wakker geïntubeerd worden en was heel angstig. Ik heb me alleen maar gericht op haar, door middel van positieve communicatie heb ik haar afgeleid en uiteindelijk is de intubatie heel goed gegaan. “Zo kan het ook” zei de arts. Dat is toch een mooi compliment? Ook van patiënten krijg ik vaak terug dat het is meegevallen. Daar doe ik het voor!

Het zit hem in kleine dingen, zo vraag ik tegenwoordig op de recovery niet “Heeft u pijn?” maar “Voelt u zich comfortabel?”. Het helpt de patiënt om zich niet te veel te focussen op de pijn en angst. Ook benoem ik niet altijd wanneer ik de prik ga zetten, ik leid de patiënt af, het brein kan maar aan één ding tegelijkertijd denken. En eerlijk is eerlijk de patiënten laten zich redelijk makkelijk afleiden door mij. Ik ben op dat moment hun expert en voor ze het doorhebben is de prik gezet en vragen ze: “Is het al klaar?”.

Steeds meer operaties gebeuren onder locoregionale technieken. Waar ik tijdens een operatie onder narcose veelal bezig ben met het bewaken van bloeddruk en de hartslag, heb ik bij patiënten met een gedeeltelijke verdoving gesprekken. Het leidt de patiënt af van de operatie (en de angsten die erbij komen kijken). Het zijn altijd mooie gesprekken; of het nu over een overleden partner gaat, de reizen die iemand gemaakt heeft of de kleinkinderen.

Je kunt wel zeggen dat ik een ambassadeur ben geworden van de positieve communicatie. We krijgen de gelegenheid om een werkgroep te vormen en gezamenlijk rollen we het nog verder uit op de afdeling.

Ook zit ik in het Groene OK Team. Samen met een collega anesthesiemedewerker, drie OK-assistenten, een chirurg, gynaecoloog en een anesthesioloog maken we ons samen hard voor een duurzame OK. We werken hier heel hard voor en zien al echt verschil. Zo draait nu ons luchtsysteem niet meer 24 uur per dag. Samen zorgen we ervoor dat het uit gaat als we klaar zijn. Ook hebben we het aantal koffiebekertjes al sterk verminderd. Bij het koffieapparaat hebben we een poster opgehangen met daarop het gebouw van onze buren ASML in koffiebekertjes getekend met de tekst: “Help jij mee deze toren lager te maken?”. Geïnspireerd door Else de Ridder, goeroe op het gebied van de groene OK.  Zij gaf ons tips waarmee we door blijven gaan met het verduurzamen van ons OK-complex.

Eén bijzonder moment kan ik dus niet benoemen, mijn vak is gewoon het mooiste vak dat er is. Iets kunnen betekenen voor de patiënt, de ruimte krijgen om naast mijn reguliere taken deel te kunnen nemen aan werkgroepen en dat alles in een team van superfijne collega’s. Want samen maken we veel bijzondere momenten mee. In de koffiekamer lachen we veel en huilen we soms. We leren van elkaar én we houden van een feestje op zijn tijd.”

Wil jij net als Suzanne, samen met ons, ook bijzondere momenten creëren in Máxima MC? Bekijk hier onze actuele vacatures. De zorg voor elkaar, daar word jij beter van.