Ivy, verpleegkundige op de verpleegafdeling longgeneeskunde

Ivy, verpleegkundige op de verpleegafdeling longgeneeskunde

Dit keer hét moment van Ivy, sinds november 2020 in dienst als verpleegkundige op de verpleegafdeling longgeneeskunde.

“Onlangs zorgde ik voor 76-jarige patiënt. Deze meneer werd in eerste instantie met ademhalingsklachten opgenomen op onze afdeling. Hij staat me nog zo goed bij omdat ik een leuke klik met hem had. Ondanks zijn vervelende situatie konden we samen lachen en grapjes maken. Zo kwam ik een keer te laat op het werk en maakte hij hier de rest van de dag grapjes over.

Zijn klachten bleven aanhouden en na verder onderzoek bleek hij longkanker te hebben. Ik kan me nog goed herinneren dat hij zich, na het gesprek met de arts, sterk wilde houden. Met name voor zijn familie maar ook omdat het niet in zijn aard zat om bij de pakken neer te gaan zitten. Ik merkte aan hem dat hij het erg zwaar had. Daarom ben ik met hem gaan praten, over zijn gevoel en het verdriet en dat dit er mag zijn. Dit hielp hem om ook zijn emoties te uiten bij zijn familie.

Hij kwam regelmatig weer in het ziekenhuis terecht, ofwel omdat hij er een longontsteking bij kreeg of omdat de chemo te zwaar voor hem was. Toevallig was ik ook iedere keer degene die hem opnam. Dan zei hij “Ben je er nu al weer?” en antwoordde ik “Ja, je komt niet zomaar van me af!”. De laatste keer dat ik hem zag was tijdens mijn avonddienst. Hij sliep en ik probeerde voorzichtig de waterzak voor de zuurstoftoediening te vervangen. Hij werd er toch wakker van en schrok wel maar maakte meteen weer een grapje “Ze is er weer”. De volgende dag kwam ik op het werk en bleek hij ’s nachts onverwacht te zijn overleden. Hij was ernstig ziek, dat wist ik, maar zijn controles waren de avond daarvóór nog stabiel. Ik viel wel even stil, dat had ik niet zien aankomen.

De band die ik met hem had opgebouwd, ervaar ik als heel bijzonder. In het ziekenhuis zorgen we voor patiënten wanneer ze op hun kwetsbaarst zijn, daardoor kun je in snelle tijd een speciale band opbouwen. Dat is wat voor mij het werk als verpleegkundige extra mooi maakt.”

Wil jij net als Ivy, samen met ons, ook bijzondere momenten creëren in Máxima MC? Bekijk hier onze actuele vacatures. De zorg voor elkaar, daar word jij beter van.