Maik, verpleegkundige op de afdeling interne geneeskunde

Maik, verpleegkundige op de afdeling interne geneeskunde

Regelmatig vragen we een MMC’er naar een bijzonder moment in het werk. Welke ervaring in Máxima MC is diegene het meest bijgebleven? Dit keer hét moment van: Maik, sinds 2013 werkzaam in MMC en sinds 2016 verpleegkundige op de verpleegafdeling interne geneeskunde.

Er kwam een 59-jarige vrouw naar MMC, overgedragen van een academisch ziekenhuis. Na een zware periode, waarin ze werd opgenomen met een sepsis, het in eerste instantie niet zou overleven, haar beide benen geamputeerd zijn en maanden op de IC lag, kwam ze naar Máxima MC om haar antibioticabehandeling af te maken.

Tijdens de zorg raakte ik met haar in gesprek. Ze vond het verschrikkelijk dat ze zo afhankelijk was geworden. Voordat ze plotseling ziek werd, stond ze vol in het leven en genoot ze van haar kinderen en een actief sociaal leven. Haar kamer hing vol foto’s met mooie herinneringen.

Daarnaast vertelde ze me dat ze zich vies voelde. Tijdens de drie maanden dat ze was opgenomen was ze alleen op bed gewassen en ze verlangde zo erg om zich te kunnen wassen onder een douche. Helaas kon dat niet omdat we daar de juiste materialen niet voor hadden en haar beide benen volledig geamputeerd waren. Dit voelde voor mij helemaal niet goed. Daarom heb ik alles op alles heb gezet om een oplossing te vinden. Samen met een van mijn collega verpleegkundigen, ergotherapie en fysiotherapie is dit gelukt.

Toen het moment daar was dat ze de eerste waterstralen uit de douche voelde, kwamen ook de tranen. Tranen van ontlading. Ze heeft mij en mijn collega wel honderdduizend keer bedankt, ze had er zo van genoten en voelde zich weer fris.

Het was voor mij weer even een eye-opener. Een groot deel van mijn dag ben ik bezig met complexe verpleegtechnische handelingen en juist met zoiets gewoons (al was het vrij complex om het te regelen) kon ik zo veel betekenen voor deze patiënt.

Wil jij net als Maik, samen met ons, ook bijzondere momenten creëren in Máxima MC? Bekijk hier onze actuele vacatures. De zorg voor elkaar, daar word jij beter van.