Sanne, oncologieverpleegkundige

Sanne, oncologieverpleegkundige

Regelmatig vragen we een MMC’er naar een bijzonder moment in het werk. Welke ervaring in Máxima MC is diegene het meest bijgebleven? Dit keer hét moment van: Sanne, sinds februari 2015 werkzaam als oncologieverpleegkundige bij Máxima MC.

“Soms ligt er een patiënt op de afdeling die ons, als verpleging, vooral niet te veel tot last wil zijn. Die niet te veel om hulp wil vragen en de familie niet wil belasten. Dan is het extra lastig om er achter te komen wat je voor die patiënt kunt betekenen. Zo ook bij deze patiënt, een vrouw van begin 60, gediagnosticeerd met uitgezaaide eierstokkanker. Ze werd nog wel palliatief behandeld maar toen haar klachten toenamen werd besloten om haar op te nemen. In het ziekenhuis bleek dat de uitzaaiingen al dusdanig ver waren in haar buik dat behandelen geen zin meer had. Ze kon niet meer naar huis en een hospice was de beste optie voor haar. Ze wist dat dit moment zou komen, maar dat het zo snel kwam, daar had ze niet bij stilgestaan en was dan ook erg heftig voor haar.

Regelmatig probeerde ik met haar in gesprek te gaan om te achterhalen wat ik nog voor haar kon betekenen. Ik probeerde de persoon achter de kanker te leren kennen. Op een gegeven moment vertrouwde ze mij genoeg en gaf ze aan dat ze nog één grote wens had: nog één keer naar haar huis gaan, waar ze zo lang had gewoond. Om daar met haar gezin een mooie herinnering achter te kunnen laten. Ze was niet meer in staat om naar huis te gaan. Ik dacht meteen aan de wensambulance, die heb ik voor haar geregeld zodat ze nog een laatste keer naar huis kon. Later die week ging ze met ontslag, er was plek gekomen in het hospice. Ik werkte die dag en vond het een heel lastig moment, wat zeg je wanneer je weet dat iemand naar een plek gaat om daar te overlijden? Als ze zelf over haar overlijden sprak vertelde ze: “Ik ga een nieuwe reis tegemoet en ik zie wel waar ik terecht kom”. Bij het afscheid zei ik daarom: “Ik wens je een goede reis en ik hoop dat je op een mooie plek terecht komt.””

Wil jij net als Sanne, samen met ons, ook bijzondere momenten creëren in Máxima MC? Bekijk hier onze actuele vacatures. De zorg voor elkaar, daar word jij beter van.