Daniëlle, flexverpleegkundige (gedetacheerd op de Acute Opname Afdeling (AOA))

Daniëlle, flexverpleegkundige (gedetacheerd op de Acute Opname Afdeling (AOA))

Dit keer hét moment van: Daniëlle, sinds 2019 werkzaam bij Máxima MC als verpleegkundige bij het flexbureau en sinds oktober 2020 gedetacheerd op de Acute Opname Afdeling (AOA).

“Mijn vroege dienst begon bij een patiënt die de dag ervoor was opgenomen op de AOA. De man van midden 50 was opgenomen wegens algehele malaise bij progressie van uitgezaaide nierkanker. Bij opname werd al snel vastgesteld dat we de klachten niet meer konden verhelpen maar dat we ons alleen nog konden richten op het voor hem zo comfortabel mogelijk maken. Hij en zijn vrouw verlangden naar de rust van de oncologieafdeling om deze moeilijke boodschap te laten landen. Helaas was een overplaatsing bij opname nog niet mogelijk. Bij binnenkomst op de kamer zag ik dat de patiënt op was, de strijd kostte hem zoveel energie. Dit was geen kwaliteit van leven meer. Na dit besproken te hebben met de arts, heeft deze de optie palliatieve sedatie met de patiënt en zijn vrouw besproken. Voor zover dat mogelijk is, waren ze voorbereid om dit onderwerp te bespreken. Ze stemden toe. Ik bleef bij hen, om er gewoon even voor hen te zijn, met een hand op de schouder. Toen het moment daar was gaf ik eerst de patiënt en zijn vrouw de ruimte om afscheid te nemen. Toen zij zover waren, diende ik het medicijn toe. Een emotioneel maar mooi moment. Ik zag het lijden van de patiënt verdwijnen maar tegelijkertijd ook het verdriet van zijn vrouw. Dat zorgde voor een brok in mijn keel. Na overleg met de afdeling oncologie bleek het, ondanks dat dit na het starten van palliatieve sedatie niet gebruikelijk is, toch mogelijk om de patiënt en zijn vrouw daar te kunnen onderbrengen. Daar is hij diezelfde avond overleden. Later hoorde ik van een collega van de oncologie afdeling, dat de familie mijn zorg als heel fijn had ervaren en het erg waardeerden dat ik de overplaatsing naar oncologie voor hen heb kunnen regelen. Die terugkoppeling gaf mij een goed gevoel. Het bevestigde mij dat ik in de laatste fase van het leven van deze man, voor hem en zijn vrouw de juiste dingen heb kunnen regelen.”

Wil jij net als Daniëlle, samen met ons, ook bijzondere momenten creëren in Máxima MC? Bekijk hier onze actuele vacatures. De zorg voor elkaar, daar word jij beter van.