De MMC eLabgids app

De eLabgids app is dé slimme laboratoriumgids van Máxima MC voor uw smartphone. Hieronder vindt u een overzicht van wat u kunt tegenkomen in de app. De inhoud blijft overigens groeien.

Registreren

U vindt de MMC eLabgids app in de Apple App Store of in de Google Play Store. Let op: deze app is uitsluitend bedoeld voor aanvragers van laboratoriumonderzoek. Voordat u gebruik kunt maken van de app dient u zich te registreren. Bent u al gebruiker van de huidige MMC lab app dan kunt u meteen inloggen.
Heeft u vragen over uw registratie of over de MMC eLab app? Neem dan contact op met dr. D.L. Bakkeren, klinisch chemicus of dr. P.H.M. Kuijper, klinisch chemicus: tel. (040) 888 89 00 of e-mail D.Bakkeren@mmc.nl.

Wat staat er in de app?

  • Up-to-date referentiewaarden
    Referentiewaarden zijn via diverse categorieën eenvoudig bereikbaar. Wanneer de app beschikt over een internetverbinding zal deze contact maken met een beheersysteem om de laatste referentiewaarden op te halen.
  • Tarieven per test
    Door de stijging van het eigen risico binnen de zorgverzekeringen ontvangen we steeds vaker vragen over de tarieven. Wij zijn voor transparantie en daarom publiceren we de tarieven o.a. in deze app. Máxima MC maakt jaarlijks met zorgverzekeraars afspraken over de tarieven over eerstelijnsdiagnostiek. Dit kan leiden tot verschillende afspraken met de diverse zorgverzekeraars. Dit geldt ook voor verpleeghuizen en specialisten. Het tariefoverzicht is zo samengesteld, dat afhankelijk van de overeenkomst, tarieven lager kunnen zijn dan opgegeven.
  • Indicatie en interpretatie per test
    U vindt in de app korte teksten over de relevantie van een groot aantal testen.
  • Bloedafname-instructie
    Het type afnamebuis dat nodig is voor een adequate meting wordt weergegeven.
  • Berichten
    Alle recente relevante labmededelingen worden in de app opgenomen.
  • Uitleg en foto’s van bloedcelafwijkingen
    Uitleg van termen van de leukocytendifferentiatie, inclusief foto’s van de belangrijkste celtypen en afwijkingen.
  • Kritische verschilwaarde
    Voor elke component in het lichaam geldt dat deze ook binnen een persoon aan variatie onderhevig is. Daarnaast kent ook elke meetmethode een analytische variatie. Vaak wil men weten of op elkaar volgende uitslagen nu significant van elkaar verschillen (bijv. door ziekte of therapie), of dat de variatie kennelijk door bovenstaande factoren moet worden verklaard. Met de kritische verschilwaarde kunt u dat per bepaling zelf vaststellen. U hoeft daarvoor slecht twee labuitslagen in te vullen en u weet het.
  • Index of Individuality (I.I.)
    Referentiewaarden worden vastgesteld op basis van de waarden bij een grote groep gezonde personen. Voor diverse bepalingen is de intra-individuele variatie (veel) kleiner dan de populatie-referentiewaarden. Dit betekent dat veranderingen die binnen de (populatie)referentiewaarden blijven toch significant kunnen zijn. De Index of Individuality (I.I.) is de ratio van de intra-individuele (CVi) ten opzichte van de tussen-persoonsvariatie (CVb). Dus de I.I. = CVi/CVb. Hoe kunt u de I.I. gebruiken? Wanneer de I.I. <0,6 is dan zijn referentieintervallen van de populatie minder zinvol en kunt u beter verschillende uitslagen binnen een patiënt vergelijken om afwijkingen te signaleren. Een voorbeeld hiervan is FT4. Bij een I.I. tussen 0,6 en 1,4 kunt u beide manieren gebruiken, terwijl bij een I.I. >1,4 alleen een vergelijking ten opzichte van de referentieintervallen van de populatie zinvol is; een voorbeeld hiervan is de pH.
  • Formules
    Verschillende formules zoals Anion Gap, Friedewald formule en de geschatte nierfunctie worden gegeven.
  • Direct inzage in de drukte of storingen op het lab
    In één oogopslag kunnen specialisten zien indien er storingen zijn op het lab en daarmee een inschatting maken van de status van hun aanvraag.
  • Direct contact leggen voor een consult
    Op meerdere plaatsen in deze app kunt u direct contact opnemen met een klinisch chemicus voor een consult, zowel telefonisch als het urgent(er) is, of anders via email. Ook kan de gebruiker direct contact leggen met verschillende contactpersonen.