Hypospadie

Hypospadie is een aangeboren afwijking van de penis die bij ongeveer één op de 250 jongens voorkomt. Bij deze aandoening komt de plasbuis niet bovenop de eikel uit, maar verder naar beneden. Bijvoorbeeld aan de onderzijde van de eikel of op de penisschacht. Meestal hebben jongens met hypospadie ook een afwijkende voorhuid en vaak ook een verkromming van de penis. De ernst van een hypospadie kan dus sterk variëren.

Behandeling: Hypospadie correctie

De enige behandeling voor hypospadie is een operatie. Bij lichte vormen van hypospadie, waarbij staand plassen gewoon mogelijk is en waarbij er geen kromstand in erectie is, kan er ook voor gekozen worden om niets te doen.

Het doel van de operatie is dat de penis zowel functioneel goed is (staand kunnen plassen en een rechte erectie) als cosmetisch goed is (er netjes uitziet).

De voorkeursleeftijd is tussen de 12 en 18 maanden. Bij ernstige vormen kan er soms voor gekozen worden om de correctie over 2 of 3 operaties te verdelen, met tenminste een half jaar er tussen. Deze ernstige vormen van hypospadie worden niet in ons ziekenhuis geopereerd, we zullen dan verwijzen naar een academisch ziekenhuis. Ook kan er voor gekozen worden om voor de operatie de groei van de penis te stimuleren met hormonen. Na de operatie is er een opname van enkele dagen waarin u begeleid wordt in het juist verzorgen van uw kind na de operatie met het verband en de katheter.

Het is op de dag van de operatie zelf belangrijk dat uw kind goed gezond is, zodat de wondgenezing optimaal verloopt.

Na de operatie: Complicaties

Een hypospadie correctie is zeer verfijnde chirurgie en daarmee ook kwetsbaar voor complicaties. In 10-30% treden complicaties op zoals het openvallen van de wond of het ontstaan van een fistel traject (een verbinding tussen de huid en plasbuis waar ook urine uit kan komen)

Meer informatie

Hypospadie – Alles over urologie