TREPP mat (ring) verwijderen na eerdere liesbreukoperatie

TREPP mat (ring) verwijderen na eerdere liesbreukoperatie

Van 2014 tot en met 2018 is de liesbreukmat van het type ‘Rebound HRD’ ingezet bij een bepaald type liesbreukoperatie (TREPP). In deze liesbreukmat zit een metalen ring. Er is een kans dat deze ring breekt. Als deze ring breekt, kan dit mogelijk voor pijn of andere klachten zorgen. Soms kan er dan, samen met u, besloten worden om deze metalen ring te laten verwijderen.

 

Heeft u een sterke wens om de metalen ring te laten verwijderen? Bespreek dan altijd eerst de voor- en nadelen van de verwijdering met uw chirurg, voordat u een beslissing neemt.

Op de Q&A pagina van Máxima MC en het RIVM vindt u meer informatie over dit type liesbreukmat. Houdt u er rekening mee dat uw persoonlijke situatie anders kan zijn dan hier beschreven. Beoordeling door een specialist op dit gebied is hierbij nodig.

 

Klachten door een gebroken ring van het ‘Rebound HRD’ matje

Mensen die liespijn hebben door een liesbreukmatje kunnen de volgende ongemakken ervaren:

  • Scherpe, stekende pijn in de lies.
  • Soms worden de gebroken uiteinden van de gebroken ring gevoeld.
  • De pijn is meestal afhankelijk van de houding die u aanneemt, maar kan ook constant wat zeurend aanwezig zijn met af en toe heftige, scheuten. Vaak verdwijnt de pijn pas als men rustig ligt.
  • In de auto zitten kan als lastig worden ervaren.
  • Met de benen kruislings zitten is pijnlijk. Liggen met de benen gestrekt is daarentegen fijn (onderuitgezakt tv kijken).

In sommige gevallen kan er een zenuwpijn optreden die veroorzaakt wordt door de gebroken ring van het matje. Om dit vast te stellen, adviseren we u dit te laten beoordelen door een SolviMáx-specialist. Voor de bespreking van de klachten en behandeling van deze zenuwpijn, verwijzen we u naar de folder ‘Een beklemde lieszenuw’.

 

Verwijdering van de ring van de ‘rebound HRD’ liesbreukmat

Bij klachten kunt u worden doorverwezen naar expertisecentrum SolviMáx. SolviMáx heeft zeer ruime ervaring met het verwijderen van liesbreukmatten.

Om de klachten te verlichten, is het meestal niet nodig en niet zinvol om de hele mat  te verwijderen. Daarnaast blijft de mat voorkómen dat er een liesbreuk terugkomt. Alleen de ring verwijderen is dus voldoende.

De chirurg maakt tijdens de operatie meestal gebruik van het oude lieslitteken. Hij zoekt de mat en de metalen ring op. De ring wordt vrij gemaakt uit het omliggende littekenweefsel. De ring wordt op één of meerdere plekken doorgeknipt. Daarna kan de ring worden verwijderd. De mat zelf blijft zitten. Hierna wordt de huid weer gesloten. De ingreep duurt ongeveer één uur.