Mat verwijderen na eerdere liesbreuk operatie

Mat verwijderen (vanwege pijn) na eerdere liesbreukoperatie

Wanneer kunt u in aanmerking komen voor deze ingreep? Als u al lang pijn- of andere mat-gerelateerde klachten (zoals een infectie) in de lies heeft, welke waarschijnlijk na een liesbreukoperatie zijn ontstaan waarbij een matje werd gebruikt. Soms is er echter een andere oorzaak voor de pijnklachten, zie ook liespijn na eerdere chirurgie. Houdt u er rekening mee dat uw persoonlijke situatie anders kan zijn dan hier beschreven. Beoordeling door een specialist op dit gebied is hierbij vereist.

 

Klachten van liespijn door een matje

Mensen die liespijn hebben ten gevolge van een liesbreukmatje kunnen de volgende ongemakken ervaren:

  • ‘Strakheid’ in de lies/het idee dat er ‘iets zit wat er niet thuis hoort’.
  • De pijn is meestal houdingsafhankelijk, maar kan ook constant wat zeurend aanwezig zijn met af en toe heftige, soms misselijkmakende scheuten. Vaak verdwijnt de pijn pas als men rustig ligt.
  • In de auto zitten kan als lastig worden ervaren.
  • Met de benen kruislings zitten is pijnlijk. Liggen met de benen gestrekt is daarentegen fijn (TV kijken onderuitgezakt).
  • De pijn heeft soms ook invloed op het seksleven. Soms is een zaadlozing, of voor beide seksen, een orgasme extra pijnlijk, hetgeen na het vrijen geruime tijd kan aanhouden.

In sommige gevallen kan er een zenuwpijn optreden die veroorzaakt wordt door het matje. Dit zal door een SolviMáx specialist moeten worden vastgesteld op de polikliniek. Voor de bespreking van de klachten en behandeling van deze zenuwpijn, verwijzen we u naar de folder ‘Een beklemde lieszenuw’.

 

Verwijdering van een matje, twee methodes

Bij SolviMáx worden twee manieren aangeboden om de mat verwijderen. De keuze voor de methode is afhankelijk van de methode die eerder is gebruikt bij de implantatie van de mat:

Operaties voor pijn door een liesbreuk matje

  1. Verwijdering matje die eerder via de voorzijde in de lies is geplaatst (dus zonder ‘kijkoperatie’)

De chirurg maakt tijdens de operatie meestal gebruik van het oude lieslitteken. Hij zoekt de mat op en maakt deze vrij uit het littekenweefsel. De onderliggende lieszenuwen worden meestal verwijderd. De eventueel ontstane zwakke plek wordt met hechtingen en het eigen weefsel gesloten ter voorkoming van de terugkeer van de liesbreuk. Hierna wordt de huid weer gesloten.

De ingreep duurt ruim een uur. De narcose is niet uitgebreid, gezonde mensen ondervinden hiervan geen problemen. De operatie kan ook onder een ruggenprik worden gedaan.

 

  1. Verwijdering matje die eerder via kijkoperatie (laparoscopisch) is geplaatst

De chirurg opereert via drie of vier kleine sneetjes boven in de buik. De mat ligt direct achter het buikvlies in de onderbuik en moet worden losgemaakt van littekenweefsel en van andere structuren zoals de blaas, bloedvaten en zaadleider. De mat wordt door één van de sneetjes verwijderd. De sneetjes worden gesloten met hechtingen die onder de huid worden aangebracht en vanzelf oplossen. De operatie wordt uitgevoerd onder narcose en duurt ongeveer anderhalf uur. Het is geen simpele operatie, dus deze kan alleen door gespecialiseerde chirurgen worden uitgevoerd.

 

Wetenschappelijke artikelen matverwijdering na liesbreukherstel

Zwaans WA, Perquin CW, Loos MJ, Roumen RM, Scheltinga MR. Mesh Removal and Selective Neurectomy for Persistent Groin Pain Following Lichtenstein Repair. World J Surg. 2017 Mar;41(3):701-712. doi: 10.1007/s00268-016-3780-y. PMID: 27815571.

Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27815571/

 

Slooter CD, Perquin CW, Zwaans WA, Roumen RM, Scheltinga MR, Slooter GD. Laparoscopic mesh removal for chronic postoperative inguinal pain following endoscopic hernia repair: a cohort study on the effect on pain. Hernia. 2023 Feb;27(1):77-84. doi: 10.1007/s10029-022-02712-9. Epub 2022 Nov 29. PMID: 36445507.

Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36445507/

 

Slooter GD, Zwaans WAR, Perquin CW, Roumen RMH, Scheltinga MRM. Laparoscopic mesh removal for otherwise intractable inguinal pain following endoscopic hernia repair is feasible, safe and may be effective in selected patients. Surg Endosc. 2018 Mar;32(3):1613-1619. doi: 10.1007/s00464-017-5824-2. Epub 2017 Aug 24. PMID: 28840390.

Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28840390/