Sclerodermie
Systemische sclerose wordt ook wel sclerodermie. Sclerodermie betekent letterlijk ‘harde huid’. Het is een reumatische ziekte, waarbij het bindweefsel steeds stugger wordt.
Symptomen
Er bestaan twee vormen van sclerodermie:
- Lokale sclerodermie
Alleen het bindweefsel van de huid verhard. Deze vorm verloopt mild. - Systemische sclerodermie
Bij deze vorm verhardt het bindweefsel van de huid, maar kunnen ook inwendige organen worden aangetast. Het gaat bijvoorbeeld om de slokdarm, longen, hart en nieren.
Bij beide vormen is er sprake van huidklachten. Uw huid wordt dikker, stugger en droog. De huid die ontstaat, kunt u vergelijken met littekenweefsel. Soms ontstaan er pijnlijke zweertjes en jeuk. Ook vermoeidheid komt bij patiënten met sclerodermie vaak voor.
Bij de systemische vorm zijn de overige klachten afhankelijk van welke organen zijn aangetast. In het geval van de longen ontstaat er meestal kortademigheid en pijn op de borst. Is het hart aangetast dan kunnen bijvoorbeeld hartritmestoornissen ontstaan.
Oorzaak
Bij sclerodermie wordt de aanmaak van bindweefsel verstoord. Bindweefsel bestaat onder andere uit collageen en elastine. Bij sclerodermie wordt er meer collageen gevormd dan elastine. Hierdoor wordt het bindweefsel stugger. Waarom dit gebeurt, is niet bekend. Voor zover we nu weten, is sclerodermie niet erfelijk.
Onderzoek
De arts kan de diagnose lokale slerodermie vaak stellen na lichamelijk onderzoek in combinatie met een huidbiopt. Bij een biopsie haalt de arts een stukje weefsel weg om te onderzoeken onder een microscoop. Als er een verdenking is op systemische slerodermie kan het onderzoek bestaan uit: huidonderzoek, röntgenonderzoek, bloedonderzoek, onderzoek naar de inwendige organen en capillairmicroscopie (een microscoop met een lampje). Bij die laatste worden een aantal kleine haarvaten in het nagelbed van uw vingers beoordeeld op afwijkingen.
Behandeling
Sclerodermie is een chronische ziekte die niet te genezen is. Wel zijn er medicijnen die het ziekteproces afremmen. De overige behandeling is afhankelijk van de klachten.
Wilt u meer weten over sclerodermie ? Kijk dan op de website ReumaNederland.nl.