2 oktober 2024

Afdeling radiologie opent nieuwe onderzoekskamers

radiologie - onderzoekskamers

Vol trots zijn dinsdag de vernieuwde onderzoekskamers officieel geopend. De afdeling radiologie heeft nu drie nieuwe röntgenkamers en een nieuwe doorlichtkamer op locatie Veldhoven. Het totale project omvatte een rigoureuze verbouwing, installatie van nieuwe apparatuur en is in september dit jaar afgerond. De verbouwing levert zowel voor patiënten als medewerkers diverse voordelen op.

Iedere dag meer kennis en ervaring

Afdelingshoofd Christel van Leeuwen sprak tijdens de opening haar collega’s toe: “Het was een intensief traject en we zijn nog bezig met optimaliseren, maar ik ben trots op het resultaat en hoe alle medewerkers zich inzetten om iedere dag meer kennis en ervaring op te doen in deze nieuwe ruimtes.” Medewerkers leren van collega’s die extra training hebben gehad (key-users) de bediening van de nieuwe apparatuur. Het vraagt van iedereen energie en inzet en met de dag wordt het gebruik steeds meer gewenning en routine.

“We sluiten een lastige periode van werkzaamheden, vervanging en beperkte capaciteit af en gaan voor een mooie toekomst. Met ruime functionele kamers en nieuw betrouwbare apparatuur is het een fijne omgeving om in te werken, zowel voor laborant als medisch specialist”, Hermen van Beek, radioloog.

Beter voor patiënt en medewerker

“Wat fijn om eindelijk in onze nieuwe ruime en moderne röntgenkamers te mogen werken! Ze zijn voorzien van handige oplossingen waardoor we ergonomischer en met minder dosis kunnen werken. De apparatuur is makkelijk aan te passen aan de mobiliteit van de patiënt, wat erg prettig werkt”, vertelt Mariska Maas, medische beeldvormings- en bestralingsdeskundige.
Opening afdeling radiologie onderzoekskamers

De nieuwe apparatuur in de röntgenkamers zorgt ervoor dat medewerkers in een betere houding hun werk kunnen uitvoeren. Zo staat het wandstatief dat wordt gebruikt voor staande röntgenfoto’s nu op een rail. Ook is de gloednieuwe apparatuur voorzien van kunstmatige intelligentie die de beeldkwaliteit optimaliseert en daarbij via camera’s de laborant ondersteunt in de optimale instelling van de röntgenfoto. Er is nu minder ruis dat het beeld verstoort, waardoor met een lagere dosis straling een beoordeelbare röntgenfoto kan worden bereikt. Een resultaat waar de afdeling meer dan tevreden over is. Om patiënten zich prettig en veilig te laten voelen, hebben de kamers een hemelplafond gekregen.

Inspirerende omgeving

“Ruim, licht en inspirerend. Enkele woorden die in mij opkomen als ik denk aan de nieuwe doorlichtkamer. Het is een mooie plek voor samenwerking. Ik merk dat ik enthousiast word van de nieuwe kamer, maar ik voel het ook om me heen. Leuk om te zien, te ervaren en er deel van mogen uit te maken”, Christel Martens, medische beeldvormings- en bestralingsdeskundige.

In de doorlichtkamer wordt met behulp van röntgenstraling naar bewegende beelden gekeken. Tijdens bijvoorbeeld een doorlichtonderzoek van maag darm lever (MDL) zijn er meerdere mensen vanuit verschillende disciplines aanwezig. Hierdoor is er ruimte nodig om alle benodigde instrumenten en apparatuur te positioneren en daarom heeft de doorlichtkamer een grotere oppervlakte gekregen.

Wilt u meer weten over radiologie en nucleaire geneeskunde? Bekijk de website voor meer informatie over onder andere de onderzoeken en contactmogelijkheden.