Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van therapie die je leert om anders tegen problematische situaties aan te kijken en er anders mee om te gaan. De kern is de veronderstelling dat irrationele cognities (gedachten) zorgen voor disfunctioneel gedrag zoals vermijdingsgedragagressie of overmatig eten/drinken/roken. De technieken die gebruikt worden in de cognitieve gedragstherapie richten zich op het veranderen van de inhoud van deze irrationele cognities.

Cognitieve therapie gaat vooral uit van de invloed van het denken op het gevoelsleven en het doen. De therapeut en cliënt onderzoeken samen of die irrationele/negatieve wijze van denken wel helemaal klopt en welke geschiktere manier van denken passend is. Bij het uitwerken van meer realistische standpunten en gedachten maakt de therapeut gebruik van specifieke cognitieve oefeningen en huiswerkafspraken.

CGT kan dus zowel de manier van denken en interpreteren van de cliënt beïnvloeden als zijn/haar manier van doen en denken. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (https://www.vgct.nl/).