6 december 2021

Nieuwe manier van factureren in de geestelijke gezondheidszorg

Vanaf 1 januari 2022 wordt de geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland op een nieuwe manier in rekening gebracht. Deze nieuwe manier heet het zorgprestatiemodel. De invoering van het zorgprestatiemodel heeft invloed op uw zorgnota en mogelijk op uw eigen risico. De zorg die u krijgt verandert niet.

Uw behandeling in de ggz bestaat uit verschillende onderdelen. Bijvoorbeeld gesprekken met een zorgverlener of een aantal dagen en nachten op de verpleegafdeling. In het zorgprestatiemodel heten deze losse onderdelen ‘zorgprestaties’. Deze zorgprestaties staan vanaf 2022 op uw zorgnota. Ook kunt u op deze zorgnota zien wanneer, door wie en hoe lang u bent behandeld. Daarnaast komt de nota sneller, bijvoorbeeld na een maand.

Eigen risico en zorgprestatiemodel

Als u 18 jaar of ouder bent, wordt uw ggz-behandeling meestal vergoed uit het basispakket van uw zorgverzekering. Voor veel zorg uit het basispakket betaalt u eigen risico aan uw zorgverzekeraar. De invoering van het zorgprestatiemodel heeft mogelijk invloed op uw eigen risico. In deze folder vindt u hier meer over.

Meer informatie

  • Bekijk deze folder voor meer informatie over het zorgprestatiemodel.
  • Wilt u meer weten wat het zorgprestatiemodel betekent voor uw eigen risico? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.
  • Voor overige vragen over zorgkosten en vergoedingen kunt u contact opnemen met de afdeling Facturatie op 040 888 9110. Deze afdeling is elke werkdag bereikbaar van 8.30 tot 12.30 uur.