Buikwandcorrectie

Door veroudering, zwangerschappen, operaties, maar vooral door afvallen na overgewicht, treedt bij bijna ieder mens een verslapping op van de buikhuid, terwijl vaak ook de spieren van de buikwand verslappen. Er ontstaat dan een ‘hangbuik’ of een ‘puilende buik’. Middels een operatie kan dit worden gecorrigeerd.

Behandeling

Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg op uw buik het operatiepatroon af. De operatie vindt plaats onder algehele narcose of met een ruggenprik en duurt ruim anderhalf uur. Bij aanvang van de operatie wordt soms een slangetje (katheter) in de blaas gebracht om problemen met het plassen na de operatie te vermijden. U krijgt preventief antibiotica en tranexaminezuur toegediend om pijn en bloedverlies te beperken.

Tijdens de operatie wordt de huid van de buikwand geheel losgemaakt van de onderliggende spieren, tot aan de ribbenboog en het borstbeen, soms nog voorafgegaan door liposuctie om de weefsels verder uit te dunnen. De navel wordt rondom omsneden maar blijft op zijn plaats zitten. Om de navel weer op zijn oude plaats naar buiten te laten komen, wordt er een nieuwe opening in de buikhuid gemaakt waar de navel wordt ingehecht. Als de onderliggende spierlaag door zwangerschappen en/of overgewicht uitgerekt is, worden de spieren weer naar elkaar toe gehecht. Hierna wordt de overtollige huid met het onderhuidse vetweefsel verwijderd. De littekens komen onder op de buik en rond de navel te liggen.

Risico’s

Bij hoge uitzondering kan een deel van de buikhuid of de navel afsterven, waarvoor een nieuwe operatie noodzakelijk kan zijn. Een overschot aan huid en vetweefsel kan blijven bestaan aan de beide zijden van het litteken. Een operatieve correctie kan dan nodig zijn, op zijn vroegst een jaar na de buikwandcorrectie. Om complicaties zo veel mogelijk te beperken dient u minimaal 6 weken vooraf niet te roken.

Na de behandeling

U wordt een dag na de operatie direct ‘gemobiliseerd’. Dit houdt in dat u onder begeleiding van een verpleegkundige gaat bewegen. Meestal maakt de chirurg gebruik van oplosbare hechtingen voor het sluiten van de wond. Nadat de pleisters (en eventuele hechtingen) verwijderd zijn, is het verstandig de littekens twee maal daags met littekencrème in te smeren.

Weer thuis

Houdt u er rekening mee dat u, na ontslag uit het ziekenhuis, enkele weken rust dient te houden om volledig te herstellen. Zodra u weer thuis bent, kunt u met lichte activiteiten beginnen.

Obesitascentrum

Een buikwandoperatie is géén methode om af te vallen. Bent u te zwaar, dan is het verstandig om voor de operatie eerst gewicht te verliezen. Obesitascentrum van Máxima MC is het gespecialiseerde centrum voor behandeling van extreem overgewicht (obesitas). Het operatieresultaat van een buikwandcorrectie zal na een procedure van intensief afvallen aanzienlijk beter zijn en het risico op complicaties kleiner.

Vergoeding

Om voor vergoeding in aanmerking te komen stelt de zorgverzekeraar zeer strenge eisen. Welke eisen dat zijn kunt u zien op www.zorginstituutnederland.nl. Voldoet u niet aan deze eisen? Dan kan de operatie op eigen kosten uitgevoerd worden.