‘Iedere dag gaan we een stapje vooruit’
Hevige knieklachten weerhielden Henk Roosen (66) er de afgelopen jaren steeds meer van om er samen op uit te trekken met zijn vrouw Bets (63). Een knieprothese bood uitkomst. Met een speciaal programma voor nazorg en revalidatie heeft Bets als ‘coach’ een belangrijk aandeel in het herstel van Henk.
“Hoewel Henk nu door de knieoperatie iets meer zorg nodig heeft, voelt het voor mij niet alsof ik een mantelzorger ben”, vertelt Bets. Op datzelfde moment steekt ze haar hand uit om – zonder op of om te kijken – Henks voet een kwartslag te draaien. “Ze is streng hoor”, reageert Henk lachend. “Als ik oefen met de krukken let ze op of ik mijn voet niet scheef zet.” Van haar moet Henk ieder half uur even uit zijn relaxstoel, waarin hij met zijn been omhoog zit. “Ze vraagt me dan om een rondje te lopen, ook al is er bezoek”, vertelt hij. “Ik ben blij dat Bets dit allemaal zo goed kan en weet. We krijgen veel tips en informatie van Máxima MC (MMC), maar het zorgen voor anderen heeft ze van nature in zich.”
Begeleiding
Henk volgt het Knie Actief Programma (KNAP) van MMC. Onderdeel daarvan is het kiezen van een persoonlijk begeleider, ofwel coach, die hem na de operatie thuis ondersteunt. Bets, in zijn geval. Dat Henk daar baat bij heeft, blijkt wel wanneer de operatie achter de rug is. “Probeer alle informatie maar eens te onthouden, terwijl je helemaal suf bent van de verdoving en medicatie. Dan heb je aan Bets de beste coach hoor. Zij onthoudt alles”, glimlacht Henk. “Maar ik ben van begin tot eind ook heel goed begeleid vanuit het ziekenhuis. Dat moet ik er even bij zeggen.” Bets vult aan: “Daardoor blijft alle informatie beter hangen, wanneer je het vervolgens thuis naleest en zelf moet doen.”
Groepsverband
Na de operatie – nog op de verpleegafdeling in MMC – deed Henk samen met andere patiënten oefeningen, onder begeleiding van een fysiotherapeut én de eigen coach. Ook dat is onderdeel van het Knie Actief Programma. “Doordat het in groepsverband gebeurt, stimuleert iedereen elkaar. Alle patiënten hebben dezelfde operatie achter de rug en dat delen ze met elkaar tijdens de fysiotherapie”, zegt Bets. Thuis gaat de revalidatie verder. “Als de zon schijnt, is het lekker warm in de serre. Dan doen we daar de oefeningen. Iedere dag wat meer. Dat gaat goed”, zegt Bets optimistisch.
Bezig blijven
Zes weken na de operatie wordt Henk gevraagd naar MMC te komen voor een groepsconsult. “Hetzelfde groepje patiënten komt dan samen op controle. Je deelt ervaringen en leert van elkaar”, vertelt Henk. Zelf ziet hij de toekomst rooskleurig voor zich. “Als we straks weer samen kunnen genieten van onze hobby’s zijn we meer dan tevreden. Ik hoop zo lang mogelijk voor onze alpaca’s en wallaby’s te kunnen zorgen en misschien wel weer op de lange latten te staan in de Alpen. Bezig blijven, dat is het beste recept om gezond oud te worden.”
Over het Heup- en Knie Actief Programma
Polikliniek orthopedie werkt met een speciaal programma na een heup- of knieoperatie: HAP (Heup Actief Programma) en KNAP (Knie Actief Programma). “Het programma is erop gericht om de patiënt weer snel en verantwoord op de been te helpen”, legt orthopedisch chirurg Coen Jaspars uit. Meerdere patiënten revalideren in groepsverband. Zij krijgen onder andere gezamenlijk voorlichting en doen samen oefeningen. Wanneer een patiënt kiest om deel te nemen aan het programma, krijgt hij hulp van een persoonlijk begeleider. “Dat noemen we een coach, vaak de partner of een familielid. Doordat zij het traject van voorbereiding, opname en herstel samen doorlopen, kan de coach de patiënt optimaal ondersteunen rondom de operatie en revalidatie.”