Gescheurde kruisbanden

Er zijn twee soorten kruisbanden in de knie, de voorste en achterste kruisband. De voorste kruisband zorgt dat het onderbeen niet te ver naar voren komt t.o.v. het bovenbeen. De achterste kruisband doet dit juist net andersom. Deze zorgt ervoor dat het onderbeen niet te ver naar achter gaat ten opzichte van het bovenbeen. Beide kruisbanden kun je uitrekken of scheuren.

Symptomen

De volgende klachten voelt u tijdens het scheuren van de kruisband. U voelt de kruisband knappen en zakt door uw knie. In de eerste uren daarna is de knie vaak gezwollen en pijnlijk. Ook kunt u een bloeduitstorting zien.

Oorzaak

Letsel aan de voorste kruisband komt vaak voor bij sporten met veel draaimomenten, zoals voetbal of volleybal. Tijdens sporten of een ongelukkige beweging kan de voorste kruisband scheuren. Letsel aan de achterste kruisband komt minder vaak voor. Deze kunnen ontstaan bij bijvoorbeeld een trauma waarbij de het onderbeen naar achteren wordt gedrukt ten opzichte van het bovenbeen. (bijvoorbeeld een knie tegen dashboard in de auto en motor- of brommerongevallen).

Onderzoek

De orthopeed stelt de diagnose aan de hand van de aard van de klachten, lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s.

Behandeling

De behandeling van de voorste en achterste kruisbanden zijn verschillend. Fysiotherapie, gipskoker (achterste kruisband), dragen van brace hoort tot de mogelijkheden.

Geeft dit onvoldoende resultaat, dan kan de orthopeed een operatie uitvoeren om uw kruisband te herstellen: een kruisbandreconstructie. Een achterste kruisband reconstructie is, vergeleken met een voorste kruisband reconstructie, een uitgebreidere ingreep met meer beperkingen in de revalidatie. Bij beide ingrepen revalideert u na de operatie bij uw eigen fysiotherapeut. Daarnaast komt u meestal nog drie keer op controle bij de polikliniek orthopedie. Een draaisport, zoals voetbal, hockey en volleybal, kan in de meeste gevallen na zes tot negen maanden opgepakt worden.

Sportspreekuur

Als u een ernstige acute blessure oploopt tijdens het sporten, is het zaak daar niet te lang mee door te lopen. Hoe eerder u de diagnose en een behandelplan krijgt, hoe eerder u weer terug kunt keren op uw oude sportniveau. Voor acute en/of gecompliceerde letsels houdt Máxima MC een snel toegankelijk sportspreekuur. De orthopeden en sportartsen van Máxima MC werken nauw met elkaar samen bij de behandeling van sportblessures van zowel recreatieve sporters als topsporters. U kunt – na een verwijzing van uw (huis)arts – een afspraak maken via de polikliniek orthopedie.

Topklinische functie

De behandeling van voorste- en achterste kruisbandletsels is een erkende topklinische functie van MMC. Dit staat vastgelegd in het STZ Topklinisch Zorgregister: een register om patiënten en verwijzers inzicht te geven in de landelijke topfuncties van ziekenhuizen voor bovengemiddeld complexe zorg.