‘De pijn van de versleten heupen was direct verdwenen’

‘De pijn van de versleten heupen was direct verdwenen’

Lucas van Gool is begin 50 als hij hoort dat beide heupen zijn versleten. Omdat hij zijn actieve leven nog goed kan volhouden zonder al te veel beperkingen, komt hij pas jaren later terecht bij Máxima MC (MMC) voor een dubbele heupprothese. Met een vrij nieuwe operatietechniek wordt hij in MMC in één operatie geholpen aan beide heupen. Na de operatie is de heup meteen heel stabiel en is Lucas snel weer mobiel.

 “Ik kon het bijna niet geloven dat mijn beide heupen versleten waren”, vertelt Lucas. “Ik leidde een heel actief leven; tennissen, dansen, wandelen en was altijd in beweging. Maar steeds vaker had ik pijn en moeite bij het opstaan of bij het tillen. Ik zag ongelofelijk op tegen het lange herstel van twee operaties aan de verschillende heupen. Toen ik niet meer om de beperkingen heen kon, kwam ik aan tafel bij dokter Jaspars. Direct in deze eerste afspraak legde hij het plan uit om beide heupen tegelijkertijd te opereren via de voorste benadering. Er viel een grote last van mij af, omdat ik wist dat ik geen dubbele operatie en revalidatie voor de boeg had.”

Voorste benadering bij een heupprothese

Orthopeed Coen Jaspars is de specialist die Lucas opereert. Hij bespreekt samen met de patiënt welke operatietechniek voor hem of haar het meest geschikt is. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Voor een dubbele heupoperatie is de voorkeur duidelijk: de voorste benadering. Coen Jaspars legt uit: “Bij een voorste benadering ligt de patiënt de gehele operatie op de rug in plaats van op de zij. Je hoeft de patiënt op de operatietafel dus niet halverwege de operatie te draaien. Hiermee wordt het risico dat het reeds geopereerde been uit de kom gaat aanzienlijk verkleind. Ook kan in deze houding eenvoudig via röntgen direct worden gecontroleerd of de heupen goed zijn geplaatst. Deze benadering bij een dubbele heupprothese is dus niet alleen veiliger; het voorkomt bovendien dat de patiënt twee keer het proces doorloopt van opname en revalidatie. Zo is er meer ruimte gekomen om mensen te kunnen helpen. Daarnaast ervaren patiënten minder pijn en een sneller en gemakkelijker herstel in de eerste maanden na de operatie.”

Dezelfde dag op de been, de volgende dag naar huis

De operatie van Lucas is in 150 minuten achter de rug. “Diezelfde avond, een paar uur na de operatie, mocht ik onder begeleiding van de verpleegkundige uit bed. Tot mijn eigen verbazing en die van iedereen in de kamer, wandelde ik zo, pijnvrij, met krukken de kamer uit”, vertelt Lucas lachend. “Na een nachtje in het ziekenhuis mocht ik naar huis om te herstellen. Natuurlijk voel je de gevolgen van de operatie de eerste dagen erna, maar de pijn die ik had van de versleten heupen was direct verdwenen. Ik ben zo ongelofelijk blij met het resultaat van deze operatie. Het is achter de rug, ik kan een paar weken na de operatie alweer pijnloos op mijn benen staan. Bovendien weet ik dat ik straks weer kan gaan genieten van lange wandelingen. Het is nog zo onbekend dat dit kan met een dubbele heupoperatie. Ik kan het iedereen aanraden.”