Glaucoom
Glaucoom is een aandoening van de oogzenuw. Bij deze ziekte gaan de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren. Hierdoor ontstaan onopgemerkt blinde vlekken in het gezichtsveld.
Symptomen
In het beginstadium veroorzaakt glaucoom geen klachten en is het moeilijk te herkennen. De blinde vlekken die in het gezichtsveld ontstaan, worden namelijk niet opgemerkt. Wel kan het zijn dat u kleine verschijnselen merkt, zoals regelmatig tegen dingen aanlopen of iets op de grond laten vallen en dit niet meer terug kunnen vinden.
Uiteindelijk kan glaucoom tot blindheid leiden. Vandaar dat vroege herkenning belangrijk is.
Oorzaak
De oorzaak van glaucoom is waarschijnlijk een slechte doorbloeding van de oogzenuw. Een grote risicofactor voor glaucoom is een te hoge druk binnenin het oog. Door die verhoogde oogdruk wordt de bloedvoorziening van de oogzenuw afgekneld. Daardoor raken de vezels van de oogzenuw steeds meer beschadigd. Blijft de oogdruk te hoog, dan gaan de zenuwvezels kapot. De zenuwvezels waaruit de oogzenuw is opgebouwd, verbinden het netvlies met de hersenen. Door het verlies van de zenuwvezels ontstaan blinde vlekken in het gezichtsveld, ook wel gezichtsvelddefecten genoemd.
Onderzoek
Het onderzoek naar glaucoom bestaat uit het meten van de oogdruk, bekijken van de oogzenuw en het maken van een gezichtsveldonderzoek, eventueel aangevuld met meer specifieke onderzoeken.
Behandeling
De behandeling is gericht op het verlagen van de oogdruk. Dit voorkomt dat het gezichtsveld achteruit gaat. Glaucoom kan behandeld worden met oogdruppels, een laserbehandeling of een operatie. Er zijn twee soorten operaties:
- Bij een oogdrukverlagende operatie (trabeculectomie) wordt er een gaatje in de wand van het oog gemaakt. Het inwendige oogvocht krijgt een extra afvoermogelijkheid.
- Er wordt een glaucoomimplantaat geplaatst. Bij deze operatie wordt een extra afvoermogelijkheid (via een buisje) gecreëerd, waarbij de grootte van de afvoer kan worden bepaald.
Folders
Glaucoom, verhoogde oogboldruk
Voor aanvullende informatie over glaucoom kunt u kijken op www.oogartsen.nl