Tranende ogen

Traanvocht beschermt het oog tegen uitdroging en is belangrijk voor de afweer van bijvoorbeeld een vuiltje of zand. Soms produceert het oog overmatig traanvocht. Wanneer dit chronisch gebeurt, gaat het problemen voor de patiënt opleveren.

Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken voor tranende ogen, zoals:

  • Irritatie
    Bijvoorbeeld een vuiltje in het oog of een haartje dat tegen het oog schuurt.
  • Verstopping of ontsteking van traanapparaat
    De geproduceerde tranen worden afgevoerd via twee traanpuntjes naar de traankanalen, die het vervolgens weer naar de traanzak afvoeren. De traanzak bevindt zich in de neus en vangt de tranen op. Daarna komt het traanvocht in de neusholte terecht. Soms gaat hierbij iets mis, zoals: de traanpunten zitten niet op de juiste plaats of zijn verstopt, het traankanaal is verstopt, de traanzak is ontstoken of er is sprake van een verstopping in het kanaal van de traanzak naar de neusholte.
  • Droge ogen
    Door uitdroging raakt het slijm- en hoornvlies geïrriteerd en wordt er overtollig traanvocht geproduceerd. Dit vocht heeft een andere samenstelling, waardoor het niet in staat is om de normale functie van het traanvocht te vervullen.
  • Verzwakking sluitspieren
    Bij oudere mensen komt het weleens voor dat het ooglid is verslapt en de sluitspieren van de oogleden zijn verzwakt.
  • Aangeboren afwijking
    Tranende ogen komen als aangeboren afwijking bij een baby voor. Echter, tijdens het eerste levensjaar treedt in 99% van de gevallen spontaan herstel op.

Onderzoek

De oogarts onderzoekt het oog en kijkt daarbij naar de bron van irritatie, bijvoorbeeld een vuiltje of ontsteking, de positie en slapte van de oogleden en de positie van de traanpunten.

Daarnaast kan hij de volgende onderzoeken uitvoeren:

  • ANEL-test
    Bij deze test wordt bekeken of er sprake is van een verstopping in het traanapparaat. In het onderste of bovenste traankanaaltje wordt met een stomp naaldje water gespoten. Wanneer het water niet in de neus komt, is er sprake van een verstopping.
  • Röntgenonderzoek
    Wanneer niet duidelijk is waar de verstopping zich bevindt, kan de radioloog een röntgenonderzoek verrichten.

Als de oogarts na het onderzoek verwacht dat er een probleem in de neus is, stuurt hij u door naar de KNO-arts.

Behandeling

Afhankelijk van de oorzaak van de klachten wordt een behandelmethode gekozen. Dat kan zijn:

  • Ooglidoperatie
    Dit wordt gedaan als de traanpunten en/of het ooglid niet goed aanliggen.
  • Oprekken traankanaaltje
    Bij verstopping van het traankanaaltje wordt deze opgerekt met een metalen staafje. Bij kinderen gebeurt dit onder narcose.
  • Inbrengen glazen buisje
    Wanneer het traankanaaltje, dat loopt van het oog naar de traanzak, volledig dichtzit, wordt er een glazen buisje van de neushoek rechtstreeks in de traanzak ingebracht.
  • Traanwegoperatie
    Bij een verstopping van de traanwegen in de neus wordt tijdens een operatie een nieuwe verbinding gemaakt tussen de traanzak en de neusholte. Daardoor kan het traanvocht alsnog in de neusholte terechtkomen. Meestal worden hiervoor siliconenslangetjes gebruikt. Deze operatie wordt ook wel een dacryocystorhinostomie (DCR) genoemd.
  • Dotteren
    Een klein ballonnetje wordt op de plaats van de verstopping opgeblazen met de bedoeling de verstopping op te rekken.

Folders

Traanwegoperatie
Tranende ogen

Aanvullende informatie over tranende ogen bij volwassenen of bij kinderen vindt u op www.oogartsen.nl