Hoofdpijnklachten door oogafwijking
Sommige hoofdpijnklachten worden veroorzaakt door een oogafwijking. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een niet goed gecorrigeerde brilafwijking of een slechte samenwerking tussen beide ogen.
Symptomen
De hoofdpijn die ontstaat door een oogafwijking komt meestal opzetten na lang lezen of werken achter een beeldscherm. De pijn zit vaak boven de ogen of bij de slapen.
Oorzaak
Enkele oogafwijkingen die hoofdpijn kunnen veroorzaken zijn:
- Niet goed gecorrigeerde brilafwijking
Bij een brilafwijking ontstaat een onscherp beeld. De ogen proberen dit de hele dag te corrigeren, waardoor ze nooit in ruststand verkeren. Dit kost energie en kan tot hoofdpijnklachten leiden wanneer het niet gecorrigeerd wordt met een bril of contactlenzen. - Slechte samenwerking tussen beide ogen
Wanneer we naar een voorwerp kijken, gebeurt dit met beide ogen. Hierbij is een intensieve samenwerking van beide oogspieren gemoed. Als er sprake is van een slechte samenwerking tussen beide ogen, kost het veel inspanning om de ogen bij elkaar te houden. Dit kan hoofdpijnklachten opleveren.
Onderzoek
De orthoptist kan door middel van orthoptisch onderzoek bepalen of de hoofdpijn oogheelkundig te verklaren is.
Behandeling
Afhankelijk van de klachten kan de orthoptist speciale oogoefeningen, een brilcorrectie of een oogspieroperatie voorstellen. Bij de operatie wordt de oogspier losgemaakt van de oogbol en op een andere plek weer vastgemaakt. Soms wordt er een stukje uit de spier gehaald.
Orthoptie
Onze vier orthoptisten richten zich op een goede samenwerking tussen de ogen en de ontwikkeling van het zien. Ogen die goed samenwerken zijn de basis voor een rechte oogstand. Door een rechte oogstand kan de gezichtsscherpte (helderheid en scherpte van uw zicht) van elk afzonderlijk oog zich zo goed mogelijk ontwikkelen. Orthoptie is dus, kort samengevat, de leer van het ‘goed’ of ‘recht’ zien. De vijf orthoptisten van MMC onderzoeken, diagnosticeren en behandelen klachten op het gebied van scheelzien, een lui oog, dubbelzien, oogbewegingsstoornissen, nystagmus, specifieke hoofdpijnklachten en leesklachten.
Voor verdere informatie kunt u kijken op www.orthoptie.nl