Staar

Bij cataract (grijze staar) is de lens in het oog troebel geworden. Daardoor worden lichtstralen, die met behulp van de lens een beeld op het netvlies vormen, in hun verloop gestoord. Het gevolg is slechter en minder scherp zicht. Cataract komt veel voor, vooral bij mensen boven de zestig jaar.

Naast grijze staar bestaat er nog een andere vorm van staar, namelijk groene staar. Hierbij gaat het om glaucoom, een aandoening van de oogzenuw.

Symptomen

Cataract (grijze staar) kan zich zowel snel als langzaam ontwikkelen. De ontwikkeling gaat niet samen met pijn. De meest voorkomende klachten zijn:

  • wazig zien (zowel dichtbij als veraf);
  • minder goed contouren onderscheiden;
  • dubbelzien;
  • lichtschuwheid;
  • kleuren doffer waarnemen;
  • minder goed contrasten zien.

Oorzaak

Cataract ontstaat wanneer de chemische samenstelling van de ooglens verandert. In de meeste gevallen heeft dit te maken met de natuurlijke veroudering van het oog. Cataract kan ook ontstaan door een:

  • ontsteking;
  • verwonding;
  • erfelijke ziekte;
  • stofwisselingsstoornis.

Onderzoek

De technisch oogheelkundig assistent onderzoekt uw ogen en kijkt daarbij naar het gezichtsvermogen en de oogdruk. Het oog wordt gedruppeld om de pupil te vergroten. Daarna volgt een onderzoek van de oogarts, die onder andere de binnenkant van het oog bekijkt.

Behandeling

Bij cataract is één behandelmethode mogelijk: een staaroperatie. De oogarts stelt deze operatie voor bij:

  • vermindering van uw gezichtsvermogen;
  • klachten in uw dagelijkse bezigheden (bijvoorbeeld lichtschuwheid);
  • andere problemen veroorzaakt door de ooglens.

Lenskeuze

Bij de cataractoperatie vervangt de oogarts uw vertroebelde lens door een kunstlens. Er is hierbij keuze uit verschillende lenzen:

  • Standaard implantlens
    Deze lens wordt het meest toegepast. De brilsterkte op afstand wordt zo goed mogelijk gecorrigeerd. Een eventuele cilinderafwijking en leesgedeelte worden niet gecorrigeerd. Vindt u het niet erg om na de staaroperatie een (lees)bril te dragen, dan is deze lens het meest geschikt.
  • Torische implantlens
    Deze kunstlens kan een cilinderafwijking wél corrigeren. U hoeft dan waarschijnlijk geen bril te dragen voor een scherp zicht in de verte. Een leesbril blijft wel nodig.

De standaard implantlens wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit geldt niet voor de andere lenzen. Daarbij wordt de staaroperatie wel vergoed, maar de lens betaalt u zelf. Voor meer informatie over de kosten kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar of met onze polikliniek oogheelkunde.

De operatie

Voor de operatie wordt uw oog gedruppeld met pupilverwijdende oogdruppels. Ook wordt het oog plaatselijk verdoofd. Daarna wordt u in een stoel de operatiekamer ingereden. U mag uw eigen kleding aanhouden en krijgt alleen een operatiemuts op en overschoentjes aan. De operatie verloopt snel en vindt plaats in de Cataract Operatie Kamer (COK), een operatiekamer die speciaal ingericht is voor oogoperaties.

Tijdens de operatie verwijdert de oogarts de ooglens via een sneetje aan de rand van het hoornvlies. De lens wordt vervangen voor een kunstlens. Dit duurt gemiddeld vijftien minuten. Na de operatie krijgt u zalf in het oog en een plastic oogdop op het oog om infectie en irritatie te voorkomen. De dag na de operatie wordt u gebeld door de assistente van de polikliniek om eventuele bijzonderheden te bespreken. Vier weken na de staaroperatie komt u terug op de polikliniek voor een controle.

Nastaar

In de loop van de maanden of jaren na de operatie kan nastaar ontstaan. Dat komt doordat de natuurlijke lenszak bij een staaroperatie behouden blijft. Na een tijd kan de achterkant van deze lenszak langzaam troebel worden. Nastaar is met een laserbehandeling goed te behandelen.

Staarspreekuur

Voor patiënten met de diagnose staar of patiënten met klachten zoals slecht zien heeft Máxima MC een Staarspreekuur. Hier wordt u snel geholpen. Alles in dit spreekuur is erop gericht dat u, bij een staaroperatie, binnen enkele uren weer naar huis kunt en zo min mogelijk naar het ziekenhuis hoeft te komen. Bovendien kunt u uw eigen kleding blijven dragen en hoeft u niet op een operatietafel te liggen. De operatie wordt in een comfortabele behandelstoel uitgevoerd.

Video

Ervaringsverhaal

Lees ook het ervaringsverhaal van mevrouw Langermans.

Folders

Staaroperatie

Nastaar

Aanvullende informatie over staar kunt u vinden op www.oogartsen.nl