10 november 2023

10 november: ‘NET & NEC Kanker Dag’

patientendag

Elk jaar krijgen ongeveer 700 mensen in Nederland de diagnose NET-kanker. Bij deze zeldzame vorm van kanker worden neuro-endocriene tumoren gevonden. Dit zijn cellen die in allerlei weefsels van het lichaam voorkomen, maar vooral in het maag-darm kanaal, de alvleesklier en de longen. Zoals er niet één vorm van kanker is, is er ook niet één vorm van NEC of NET. Iedere vorm heeft zijn eigen behandeling nodig. Voor de behandeling van deze vorm van kanker is specialistische kennis nodig. Máxima MC en Maastricht UMC + vormen samen NET-centrum Zuid en zijn sinds februari 2023 één van de vijf behandelcentra van NET-kanker in Nederland. Door de raad van bestuur is tijdens de patiëntendag op 28 oktober een certificaat uitgereikt voor de accreditatie en zijn we officieel een NET-behandelcentrum.

Patiëntendag

Op 28 oktober organiseerde NET-centrum Zuid een patiëntendag in het Maxima MC waarop NET-kanker patiënten bij elkaar kwamen. Hier was ruimte voor lotgenotencontact en werden patiënten geïnterviewd over hun ervaringen. Ook hebben de betrokken zorgverleners een update gegeven over nieuwe ontwikkelingen en behandelingen die aan bod komen in het zorgproces. Jacco Draaijer, een patiënt, geeft in zijn verhaal inzicht in zijn behandeling van deze zeldzame vorm van kanker en de behandeling zoals hij deze heeft gekregen.

Certificering

Tijdens de patiëntendag is ook feestelijk stil gestaan bij het behalen van het certificaat Center of Excellence. Dit betekent dat NET-centrum Zuid is erkend door de European Neuro-endocrine Tumor Society (ENETS). Maastricht UMC+ Comprehensive Cancer Center en Máxima MC hebben in de afgelopen jaren de samenwerking geïntensiveerd. Samen zorgen zij voor medische behandeling en nazorg van patiënten met een NET- en NEC kanker.