4 februari 2022

AYA-zorg: MMC biedt gerichte zorg aan jongvolwassenen met kanker

aya zorgteam mmc

Het AYA-kernteam v.l.n.r.: Internist-oncoloog Lieke Simkens, verpleegkundig specialist Lian Sweegers, oncologie/palliatief verpleegkundige Anja de Waal en verpleegkundig specialist Erica van Beek

Elk jaar horen ongeveer 3.900 jongvolwassenen tussen de 18 en 39 jaar in Nederland dat zij kanker hebben. Deze AYA’s (adolescents & young adults) zijn in de bloei van hun leven. Als je jong bent en te horen krijgt dat je kanker hebt, staat je leven op z’n kop. Daarom bieden we in Máxima MC (MMC) gerichte zorg aan vanuit de gedachte dat iedere jongere, die geconfronteerd wordt met de diagnose kanker, normale vragen heeft in een abnormale situatie.

Vandaag, 4 februari is Wereldkankerdag. Daarom lanceren we op deze dag de AYA-zorg in MMC om aandacht te vragen voor de impact van kanker bij jongvolwassenen.

De Adolescents and Young Adults (AYA) zijn een bijzondere groep patiënten binnen het Máxima Oncologisch Centrum (MOC). We behandelen in het MOC relatief veel AYA’s door de expertise in borstkanker, melanoom en hematologie, waaronder leukemie. Daarom biedt MMC als eerste niet-academisch ziekenhuis in de regio AYA-zorg aan. Specifieke aandacht en zorg is nodig voor de leeftijdsgebonden vragen en problemen. Door AYA-zorg is er aandacht voor vragen die jongeren in deze leeftijdsgroep hebben over de ziekte en behandeling en wat dat betekent voor een studie, starten op de arbeidsmarkt, het kopen van een huis, vruchtbaarheid en het aangaan van relaties.

AYA-zorg: leeftijdsspecifieke zorgbehoeften

Door AYA-zorg aan te bieden, helpen we jonge mensen om de regie over hun leven te behouden. Nu en in de toekomst. “Patiënten kunnen in alle fasen van de ziekte bij ons terecht met vragen die direct of indirect met de ziekte en behandeling daarvan te maken hebben. Afhankelijk van de vraag of de behoeften, kijken we wie vanuit het AYA-team passende hulp kan bieden”, zegt Lian Sweegers, verpleegkundig specialist oncologie van MMC. Het AYA-zorgteam bestaat uit zorgprofessionals die speciaal zijn opgeleid om jongvolwassenen met kanker optimaal te begeleiden.

“We kijken echt naar de leeftijdsspecifieke zorgbehoeften bij een jongvolwassene. Er was altijd al aandacht voor deze doelgroep, maar met invoering van AYA-zorg in het MOC, zorgen we ervoor dat het structureel onderdeel is van de zorg. Nu kunnen we behoeftes goed in kaart brengen en de patiënt dichtbij huis ondersteunen en begeleiden”, vertelt internist-oncoloog Lieke Simkens.

Binnen het MOC lopen al initiatieven die volledig passen binnen het uitgebreide pallet van AYA-zorg. Denk daarbij aan de troostkoffer voor jonge kinderen van een ouder met kanker, de erfelijkheidspolikliniek, fertiliteitsbehandeling en de actieve rol van de verpleegkundig specialist die als casemanager een vast aanspreekpunt is voor de AYA-patiënt.

AYA Zorgnetwerk

logo AYA jeugd en kanker

Het AYA-team van Máxima MC is onderdeel van het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk. Binnen dit netwerk worden AYA-zorgverleners ondersteund en geschoold, wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kanker bij jongvolwassenen en expertise gedeeld. Zo blijft alle kennis en kunde over ‘kanker op AYA-leeftijd’ steeds actueel. Het AYA Zorgnetwerk is opgebouwd uit zes regionale zorgnetwerken waardoor AYA-zorg bij iedere AYA zo dichtbij als mogelijk voor handen is.

Meer informatie: Jong en Kanker | AYA-zorg – Máxima Oncologisch Centrum (mmc.nl).