28 oktober 2018

‘Samen met de patiënt beslissen we over de gewenste operatie’

Wouter Leclercq

Chirurg Wouter Leclercq vindt het belangrijk om samen met de patiënt te beslissen over de gewenste maagverkleinende operatie. “Ik geef advies, maar de uiteindelijke keuze is aan de patiënt.”

“Na een positieve uitslag op de screeningsdag bespreken de patiënt en ik met elkaar de keuze voor een bepaalde operatie. Mede op basis van de gesprekken met de psycholoog, diëtist en fysiotherapeut kom ik tot een advies. Ik bespreek wat de opties zijn en begeleid de patiënt in wat hij of zij kan verwachten van de verschillende ingrepen.”

Meeste vertrouwen
“De gastric bypass operatie is de techniek waarin we het meeste vertrouwen hebben en die wetenschappelijk bewezen op de lange termijn goede resultaten levert. In veruit de meeste gevallen adviseren we daarom de gastric bypass. En de patiënt volgt dat advies vaak op. Er kan echter aanleiding zijn voor het uitvoeren van een gastric sleeve. Bijvoorbeeld omdat de patiënt dat zelf graag wil, maar ook als diegene een extreem hoog BMI heeft of een ‘volume-eter’ is waarbij je veel eet en niet verzadigd raakt. Een andere reden is het medicijngebruik van de patiënt. Bij een gastric bypass kan het zijn dat medicatie minder goed opgenomen wordt.”

Inspraak
“Uiteindelijk is het altijd aan de patiënt: wanneer we constateren dat obesitaschirurgie een goede behandeling voor diegene is, heeft de patiënt alle inspraak in welke operatietechniek er toegepast wordt. Met onze adviezen hopen we de patiënt te helpen bij het maken van een keuze.”