Revisiechirurgie (redochirurgie of heroperatie)

Het kan zijn dat een (vroegere) maagverkleinende operatie niet het gewenste effect heeft. U kan te veel of juist te weinig zijn afgevallen. Ook kan er sprake zijn van blijvende problemen, zoals maagzuurklachten. In dat geval kan bekeken worden of een eerdere maagverkleining omgezet kan worden door een nieuwe operatie. Dit wordt redochirurgie, ofwel revisiechirurgie, genoemd.

Expertisecentrum revisiechirurgie

Máxima MC is expertisecentrum op het gebied van deze revisiechirurgie en ontvangt doorverwijzingen uit het hele land van mensen die complicaties ervaren. Máxima MC is één van de weinige ziekenhuizen in Nederland met ervaring in het ongedaan maken van een gastric bypass. Andere revisies komen voor na operaties als de Mason-methode of Scopinaro.

Wat gebeurt er bij een revisie?

Bij een revisie wordt de vorige operatie ongedaan gemaakt of wordt de oorspronkelijke ingreep omgevormd. Bijvoorbeeld: er is een maagband geplaatst, maar het effect valt tegen of er zijn blijvende complicaties. De band kan dan verwijderd worden en hiervoor in de plaats kan een gastric bypass worden uitgevoerd. Dit gebeurt in de meeste gevallen via een kijkoperatie.

Overzicht van revisie-ingrepen

Een overzicht van de revisie-ingrepen die in het obesitascentrum van Máxima MC in Eindhoven worden uitgevoerd:
• Maagband naar gastric bypass
• Mason naar gastric bypass
• Mini bypass naar gastric bypass
• Gastric sleeve naar gastric bypass
• Gastric bypass naar normale anatomie (UNDO)