31 maart 2020

Advies coronavirus bij overgewicht

Informatie maagverkleining

Overgewicht blijkt een risicofactor van een ernstig beloop van het coronavirus COVID-19. Volgens obesitaschirurg Wouter Leclercq geen reden om angstig te worden, maar wel om op te letten.

“Obesitas brengt veel gezondheidsrisco’s met zich mee, ook bij dit virus. We adviseren mensen met extreem overgewicht daarom om zich strikt aan de adviezen van het RIVM te houden voor risicogroepen. Realiseer je dat je kwetsbaarder bent. Mensen na een maagverkleinende ingreep, die al veel gewicht verloren hebben, lopen minder risico. Sta je echter nog aan het begin van het traject, let dan extra op.

Beide groepen adviseren we vooral gezond te eten en in beweging te blijven. Zoek geen extremen op: ga niet op crashdieet en doe geen plotselinge hoog intensieve trainingen, als je dat niet gewend bent. Ervaar je stress of angst in deze periode? Probeer dan een wandeling te maken, in plaats van terug te vallen op eten.”

De afdeling fysiotherapie adviseert om ook in de huidige situatie de Nederlandse norm gezond bewegen aan te houden. Die houdt in:

  • 2,5 uur per week matig intensieve beweging (verspreid over verschillende dagen)
  • 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen

Zoek je naar inspiratie voor oefeningen? Kijk dan eens naar een programma als Nederland in Beweging. Of maak (zolang je geen koorts hebt of benauwdheid bent) een wandeling in de buitenlucht.