Gastric sleeve

Een gastric sleeve is een ingreep die de hoeveelheid voedsel die u kunt innemen vermindert. Bij deze operatie wordt de maag verkleind tot een smalle buis (sleeve = mouw). Het grootste deel van de maag wordt losgemaakt en verwijderd. U kunt door deze operatie veel minder grote hoeveelheden tegelijkertijd nuttigen. Hierdoor verliest u gewicht. Het gemiddeld gewichtsverlies bij een gastric sleeve is 25-30% van het totale gewicht.

De chirurg maakt een buis van de maag door een groot gedeelte van de maag af te halen, de buitenbocht van de maag wordt verwijderd. Bij een gastric sleeve-operatie wordt 60 tot 85% van de maag verwijderd. Het darmstelsel wordt niet aangepast. Dat betekent dat alles wat u eet en drinkt ook wordt opgenomen in het lichaam. Maar doordat uw maag verkleind is, kunt u beduidend minder eten. In de nieuwe maag past slechts 100 tot 150 ml voeding. Na het eten ontstaat snel een verzadigd gevoel. Hiernaast neemt het hongergevoel af door hormonale veranderingen.

 

Kijkoperatie

Een gastric sleeve wordt onder algehele verdoving (narcose) uitgevoerd en wordt uitgevoerd via een kijkoperatie. Dit houdt in dat er geopereerd wordt met behulp van een camera, via kleine sneetjes in de buik. Dit heeft als groot voordeel dat er geen grote wond wordt gemaakt. Hierdoor herstelt u sneller en blijven er geen grote littekens achter. De operatie duurt 45-60 minuten.

Nazorg

Na de operatie wordt u door ons team van het obesitascentrum persoonlijk begeleid, zowel in de herstelperiode in het ziekenhuis als daarna. Denk hierbij aan voedingsadviezen en beweging onder begeleiding.

Wanneer een gastric sleeve?

Deze vorm van maagverkleining wordt in Máxima MC meestal toegepast bij zeer extreem overgewicht (BMI hoger dan 60) als eerste stap om gewicht te verliezen. Als tweede stap wordt dan een gastric bypass aangelegd. Deze ingreep wordt sinds enige jaren ook gebruikt als alternatief voor de maagband bij mensen met een BMI tussen de 35 en 45.

Wanneer komt u in aanmerking voor een gastric sleeve?

U komt in aanmerking voor de operatie wanneer u:

  • Een BMI hoger dan 40
  • Een BMI van 35 tot 40 met een bijkomende aandoening die het directe gevolg is van uw overgewicht, zoals suikerziekte, hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol, slaapapneu syndroom, ernstige astma, ernstige gewrichtsklachten, artrose van heup of knie, boezemfibrilleren, een kransslagaderaandoening, een CVA, zuurbranden (met medicatie), PCOS, menstruatieproblemen, vruchtbaarheidsproblemen, urine-incontinentie, bekkenbodemproblemen, seksuele problemen, een erectiestoornis, nefrotisch syndroom of nierfalen (met medicatie en indien onder behandeling van de nefroloog). Deze bijkomende aandoeningen dienen vastgesteld te zijn door een specialist.

Daarnaast zijn van belang dat u:

  • bereid bent om radicaal uw levenswijze en eetgewoonten te veranderen;
  • bereid bent om het gehele traject te doorlopen en regelmatig op medische controle te gaan;
  • geen verslavingen heeft;
  • in de afgelopen vijf jaar gedurende minstens een jaar afvalpogingen heeft ondernomen onder begeleiding van een diëtist.

De screening is bedoeld om te bepalen of een operatie inderdaad de beste methode is om u te helpen. Als u in aanmerking komt voor de ingreep, helpen we u met persoonlijke begeleiding om uw leefstijl te veranderen.

Complicaties

Er komen relatief weinig complicaties voor bij een maagverkleinende operatie. Elke operatie kent echter risico’s. Lees hier meer over op de pagina Risico’s en complicaties.

Informatiepakket maagverkleinende operatie

Wilt u graag meer weten over de maagverkleinende operatie? Het obesitascentrum van Máxima MC heeft een uitgebreide informatiefolder voor u samengesteld. Vraag de informatiefolder gratis aan.