11 december 2023

Specialistische zorg voor kinderorthopedie in Máxima MC

Symposium: Samenwerken in de zorg rondom het kind

De polikliniek kinderorthopedie is pas geleden verhuisd naar het Vrouw Moeder Kind-centrum in Máxima MC. Dit is een plek waar alle zorg gericht is op het hele gezin, dat is fijn voor onze jonge patiënten die behandeld worden en, minstens zo belangrijk, het verhoogt de kwaliteit van zorg. Op deze plek zijn de lijnen met de kinderartsen namelijk nóg korter en zijn er bijvoorbeeld twee gipskamers, speciaal voor kinderen ingericht. Met de verhuizing van de polikliniek is de afdeling kinderorthopedie nog beter ingericht op kinderen en hun ouders. 

Nieuwe plek in het ziekenhuis

De nieuwe plek voor de polikliniek kinderorthopedie is speciaal ingericht voor kinderen. In plaats van een behandeltafel staat er bijvoorbeeld een bank in de gipskamer. Er zijn speciale kindergipsmeesters en inmiddels zijn er drie kinderorthopeden met elk hun eigen specialisatie. In Máxima MC kunnen kinderen terecht met alle kinderorthopedische en kindertraumatologische problemen. Er zijn gemeenschappelijke spreekuren met kinderartsen, revalidatie artsen, instrumentmakers en collega-specialisten uit het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Kortom: Er is alles om de zorg voor deze speciale groep patiënten te optimaliseren.

Symposium: Samenwerken in de zorg rondom het kind

Op 29 november 2023 bezochten 125 mensen Máxima MC voor een bijeenkomst over samenwerken in de zorg rondom het kind. Hier kregen aanwezigen tips van specialisten op kinderorthopedisch en kindergeneeskundig gebied. Een belangrijk item is de aandacht voor het Family Integrated Care-principe. Er werden diverse workshops gegeven over pijn- angst- en stressreductie bij de behandeling van kinderen, maar ook over obstipatie bij kinderen. Ook kinderorthopedische problemen werden verder uitgediept, zoals kinderfracturen en botverlengingen. Met een rondleiding bij het Vrouw-Moeder Kind-centrum werd de bijeenkomst afgesloten.

Symposium: Samenwerken in de zorg rondom het kind

Family Integrated Care-principe

Máxima MC loopt voorop met familiegerichte zorg binnen het Vrouw Moeder Kind-centrum, waar alle zorg rondom vrouwen, (aanstaande) moeders, kinderen en vroeggeborenen gebundeld is. Hier hanteren we het Family Integrated Care-principe, het uitgangspunt is hierbij dat het gezin een eenheid vormt en dus ook als eenheid behandeld worden. De zorg wordt hieromheen geregeld. En dat alles in een gastvrije, huiskamerachtige omgeving waarin de familie bepaalt wat ze nodig heeft. Dit maakt het VMK-centrum uniek in Nederland. Dat nu ook kinderorthopedie geïntegreerd is in het Vrouw Moeder Kind-centrum is een mooie toevoeging. Tijdens het symposium hield kinderarts-neonatoloog Carmen Lorente Flores een bevlogen voordracht over Family Integrated Care. Het was een prachtige avond.