11 juli 2018

‘Kinderen zijn eerlijk en onbevangen, dat maakt ze zo leuk’

Imke Bertrams Kinderarts

Imke Bertrams is kinderarts, gespecialiseerd in maag-, darm- en leverproblemen. Ze ziet kinderen met bijvoorbeeld buikpijn, voedingsproblemen, coeliakie (glutenintolerantie) en chronische darmontsteking. Waar haalt zij in haar werk voldoening uit en hoe levert zij de beste zorg?

“Doordat ik met kinderen werk, is iedere dag anders. Kinderen zijn eerlijk en onbevangen, dat maakt ze zo leuk. Als kinderarts draait het voor mij om maatwerk. Iedere patiënt is tenslotte anders. Op deze manier streef ik naar mijn belangrijkste doel: bijdragen aan een optimale ontwikkeling van het (zieke) kind. Het geeft me voldoening als hij of zij na een periode van ziekte weer onbezorgd kan spelen en goed functioneert, bijvoorbeeld op school.”

Sociale aspect
“Naast lichamelijke symptomen kunnen buikklachten ook op een andere manier effect hebben op het dagelijks leven van kinderen. Zo ervaren ze vaak meer stress en zijn ze angstig. Dat kan weer gevolgen hebben, zoals schoolverzuim of problemen op sociaal gebied. Ouders zijn bovendien vaak bezorgd. Door uitleg en advies te geven en door zowel de ouders als het kind gerust te stellen, probeer ik deze zorgen te verminderen.”

Communicatie
“Als arts wil ik natuurlijk de beste zorg leveren. Voor mij begint alles bij goede communicatie. Het kind moet zich op zijn gemak voelen en de ouders gehoord en begrepen. Tijdens mijn spreekuur praat ik bewust eerst met het kind, voordat ik de ouders erbij betrek. Ik probeer duidelijk te krijgen wat de hulpvraag is en leg uit hoe het behandeltraject er verder uit gaat zien. Goede zorg lever je door te luisteren en te overleggen, vind ik.”