{"id":1349,"date":"2018-11-21T15:26:24","date_gmt":"2018-11-21T14:26:24","guid":{"rendered":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/?p=1349"},"modified":"2018-11-21T15:27:05","modified_gmt":"2018-11-21T14:27:05","slug":"nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/nieuws\/1349\/nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2\/","title":{"rendered":"Nieuw inzicht in de ontregelde keuken van diabetes type 2"},"content":{"rendered":"

In oktober promoveerde MMC-onderzoeker Roosmarijn Lemmers aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar proefschrift \u2018Emerging Phenotypes of Type 2 Diabetes\u2019 gaat in op nog niet eerder onderzochte kenmerken van diabetes type 2.<\/strong><\/p>\n

Diabetes type 2 is een veel voorkomende ziekte. De diagnose wordt weliswaar gesteld op basis van een te hoog glucose (bloedsuiker), maar bij diabetes type 2 is vooral sprake van een metabole verstoring. Dat betekent dat de stofwisseling in het lichaam van een diabetes type 2-pati\u00ebnt niet goed werkt. Het lichaam is ontregeld. De ziekte leidt vaak tot complicaties zoals hart- en vaatziekten, oogschade en nierschade. Het is nog niet goed bekend hoe deze complicaties ontstaan en hoe we deze kunnen voorkomen.<\/p>\n

Haar promotieonderzoek laat onder andere zien dat de glycanen in pati\u00ebnten met diabetes type 2 anders zijn dan die in gezonde mensen. Glycanen zijn koolhydraatketens die aan eiwitten binden voordat de eiwitten de cel verlaten. Door veranderingen in glycanen veranderen functies van eiwitten en gelinkte processen in de cel. Dit zijn beide basale processen in het lichaam die een link vormen tussen de verstoringen in de stofwisseling en de verhoogde mate van ontsteking in diabetes type 2. Dit onderzoek is uitgevoerd onder diabetespati\u00ebnten in de regio Eindhoven, waaronder ook veel pati\u00ebnten van M\u00e1xima MC.<\/p>\n

Beginstap naar onderzoek<\/h2>\n

De resultaten van het promotieonderzoek van Roosmarijn Lemmers vormen de basis voor verder onderzoek, dat reeds is gestart. Er zal worden gekeken of de verstoringen die zijn gevonden ook van invloed zijn op het ontwikkelen van de complicaties van diabetes, en of aan de hand van deze verstoringen ook voorspeld kan worden wie complicaties van de ziekte zal ontwikkelen en wie niet.<\/p>\n

Wetenschappelijk onderzoek<\/h2>\n

M\u00e1xima MC is lid van de Vereniging Samenwerkende Topklinische opleidings Ziekenhuizen (STZ). Zij ondersteunen bij wetenschappelijk onderzoek. Als STZ-ziekenhuis is het uitzonderlijk dat M\u00e1xima MC deelneemt aan zo\u2019n grootschalig onderzoek.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

In oktober promoveerde MMC-onderzoeker Roosmarijn Lemmers aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar proefschrift \u2018Emerging Phenotypes of Type 2 Diabetes\u2019 gaat in op nog niet eerder onderzochte kenmerken van diabetes type 2. Diabetes type 2 is een veel voorkomende ziekte. De diagnose wordt weliswaar gesteld op basis van een te hoog glucose (bloedsuiker), maar bij diabetes […]<\/p>\n","protected":false},"author":4,"featured_media":1349,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_acf_changed":false,"ep_exclude_from_search":false,"footnotes":""},"categories":[1],"tags":[],"acf":[],"yoast_head":"\nNieuw inzicht in de ontregelde keuken van diabetes type 2 - MMC<\/title>\n<meta name=\"description\" content=\"In oktober promoveerde MMC-onderzoeker Roosmarijn Lemmers aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar proefschrift \u2018Emerging Phenotypes of Type 2 Diabetes\u2019 gaat in op nog niet eerder onderzochte kenmerken van diabetes type 2.\" \/>\n<meta name=\"robots\" content=\"index, follow, max-snippet:-1, max-image-preview:large, max-video-preview:-1\" \/>\n<link rel=\"canonical\" href=\"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/nieuws\/1349\/nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2\/\" \/>\n<meta property=\"og:locale\" content=\"nl_NL\" \/>\n<meta property=\"og:type\" content=\"article\" \/>\n<meta property=\"og:title\" content=\"Nieuw inzicht in de ontregelde keuken van diabetes type 2\" \/>\n<meta property=\"og:description\" content=\"In oktober promoveerde MMC-onderzoeker Roosmarijn Lemmers aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar proefschrift \u2018Emerging Phenotypes of Type 2 Diabetes\u2019 gaat in op nog niet eerder onderzochte kenmerken van diabetes type 2.\" \/>\n<meta property=\"og:url\" content=\"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/nieuws\/1349\/nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2\/\" \/>\n<meta property=\"og:site_name\" content=\"Interne geneeskunde\" \/>\n<meta property=\"article:published_time\" content=\"2018-11-21T14:26:24+00:00\" \/>\n<meta property=\"article:modified_time\" content=\"2018-11-21T14:27:05+00:00\" \/>\n<meta name=\"author\" content=\"cvanlibergen\" \/>\n<meta name=\"twitter:card\" content=\"summary_large_image\" \/>\n<meta name=\"twitter:creator\" content=\"@cinsalsa\" \/>\n<meta name=\"twitter:label1\" content=\"Geschreven door\" \/>\n\t<meta name=\"twitter:data1\" content=\"cvanlibergen\" \/>\n\t<meta name=\"twitter:label2\" content=\"Geschatte leestijd\" \/>\n\t<meta name=\"twitter:data2\" content=\"2 minuten\" \/>\n<script type=\"application\/ld+json\" class=\"yoast-schema-graph\">{\"@context\":\"https:\/\/schema.org\",\"@graph\":[{\"@type\":\"WebPage\",\"@id\":\"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/nieuws\/1349\/nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2\/\",\"url\":\"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/nieuws\/1349\/nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2\/\",\"name\":\"Nieuw inzicht in de ontregelde keuken van diabetes type 2 - MMC\",\"isPartOf\":{\"@id\":\"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/#website\"},\"primaryImageOfPage\":{\"@id\":\"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/nieuws\/1349\/nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2\/#primaryimage\"},\"image\":{\"@id\":\"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/nieuws\/1349\/nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2\/#primaryimage\"},\"thumbnailUrl\":\"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/wp-content\/uploads\/sites\/20\/2018\/11\/Nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2.jpg\",\"datePublished\":\"2018-11-21T14:26:24+00:00\",\"dateModified\":\"2018-11-21T14:27:05+00:00\",\"author\":{\"@id\":\"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/#\/schema\/person\/581f57746420b6e0927d16ef27be6a48\"},\"description\":\"In oktober promoveerde MMC-onderzoeker Roosmarijn Lemmers aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar proefschrift \u2018Emerging Phenotypes of Type 2 Diabetes\u2019 gaat in op nog niet eerder onderzochte kenmerken van diabetes type 2.\",\"breadcrumb\":{\"@id\":\"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/nieuws\/1349\/nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2\/#breadcrumb\"},\"inLanguage\":\"nl-NL\",\"potentialAction\":[{\"@type\":\"ReadAction\",\"target\":[\"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/nieuws\/1349\/nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2\/\"]}]},{\"@type\":\"ImageObject\",\"inLanguage\":\"nl-NL\",\"@id\":\"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/nieuws\/1349\/nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2\/#primaryimage\",\"url\":\"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/wp-content\/uploads\/sites\/20\/2018\/11\/Nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2.jpg\",\"contentUrl\":\"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/wp-content\/uploads\/sites\/20\/2018\/11\/Nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2.jpg\"},{\"@type\":\"BreadcrumbList\",\"@id\":\"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/nieuws\/1349\/nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2\/#breadcrumb\",\"itemListElement\":[{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":1,\"name\":\"Interne geneeskunde\",\"item\":\"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":2,\"name\":\"Nieuw inzicht in de ontregelde keuken van diabetes type 2\"}]},{\"@type\":\"WebSite\",\"@id\":\"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/#website\",\"url\":\"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/\",\"name\":\"Interne geneeskunde\",\"description\":\"\",\"potentialAction\":[{\"@type\":\"SearchAction\",\"target\":{\"@type\":\"EntryPoint\",\"urlTemplate\":\"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/?s={search_term_string}\"},\"query-input\":\"required name=search_term_string\"}],\"inLanguage\":\"nl-NL\"},{\"@type\":\"Person\",\"@id\":\"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/#\/schema\/person\/581f57746420b6e0927d16ef27be6a48\",\"name\":\"cvanlibergen\",\"image\":{\"@type\":\"ImageObject\",\"inLanguage\":\"nl-NL\",\"@id\":\"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/#\/schema\/person\/image\/\",\"url\":\"https:\/\/secure.gravatar.com\/avatar\/f51854ce26f27dd6605497f27da9ad69?s=96&d=mm&r=g\",\"contentUrl\":\"https:\/\/secure.gravatar.com\/avatar\/f51854ce26f27dd6605497f27da9ad69?s=96&d=mm&r=g\",\"caption\":\"cvanlibergen\"},\"sameAs\":[\"https:\/\/x.com\/cinsalsa\"],\"url\":\"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/nieuws\/author\/cvanlibergen\/\"}]}<\/script>\n<!-- \/ Yoast SEO Premium plugin. -->","yoast_head_json":{"title":"Nieuw inzicht in de ontregelde keuken van diabetes type 2 - MMC","description":"In oktober promoveerde MMC-onderzoeker Roosmarijn Lemmers aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar proefschrift \u2018Emerging Phenotypes of Type 2 Diabetes\u2019 gaat in op nog niet eerder onderzochte kenmerken van diabetes type 2.","robots":{"index":"index","follow":"follow","max-snippet":"max-snippet:-1","max-image-preview":"max-image-preview:large","max-video-preview":"max-video-preview:-1"},"canonical":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/nieuws\/1349\/nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2\/","og_locale":"nl_NL","og_type":"article","og_title":"Nieuw inzicht in de ontregelde keuken van diabetes type 2","og_description":"In oktober promoveerde MMC-onderzoeker Roosmarijn Lemmers aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar proefschrift \u2018Emerging Phenotypes of Type 2 Diabetes\u2019 gaat in op nog niet eerder onderzochte kenmerken van diabetes type 2.","og_url":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/nieuws\/1349\/nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2\/","og_site_name":"Interne geneeskunde","article_published_time":"2018-11-21T14:26:24+00:00","article_modified_time":"2018-11-21T14:27:05+00:00","author":"cvanlibergen","twitter_card":"summary_large_image","twitter_creator":"@cinsalsa","twitter_misc":{"Geschreven door":"cvanlibergen","Geschatte leestijd":"2 minuten"},"schema":{"@context":"https:\/\/schema.org","@graph":[{"@type":"WebPage","@id":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/nieuws\/1349\/nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2\/","url":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/nieuws\/1349\/nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2\/","name":"Nieuw inzicht in de ontregelde keuken van diabetes type 2 - MMC","isPartOf":{"@id":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/#website"},"primaryImageOfPage":{"@id":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/nieuws\/1349\/nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2\/#primaryimage"},"image":{"@id":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/nieuws\/1349\/nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2\/#primaryimage"},"thumbnailUrl":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/wp-content\/uploads\/sites\/20\/2018\/11\/Nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2.jpg","datePublished":"2018-11-21T14:26:24+00:00","dateModified":"2018-11-21T14:27:05+00:00","author":{"@id":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/#\/schema\/person\/581f57746420b6e0927d16ef27be6a48"},"description":"In oktober promoveerde MMC-onderzoeker Roosmarijn Lemmers aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar proefschrift \u2018Emerging Phenotypes of Type 2 Diabetes\u2019 gaat in op nog niet eerder onderzochte kenmerken van diabetes type 2.","breadcrumb":{"@id":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/nieuws\/1349\/nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2\/#breadcrumb"},"inLanguage":"nl-NL","potentialAction":[{"@type":"ReadAction","target":["https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/nieuws\/1349\/nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2\/"]}]},{"@type":"ImageObject","inLanguage":"nl-NL","@id":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/nieuws\/1349\/nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2\/#primaryimage","url":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/wp-content\/uploads\/sites\/20\/2018\/11\/Nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2.jpg","contentUrl":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/wp-content\/uploads\/sites\/20\/2018\/11\/Nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2.jpg"},{"@type":"BreadcrumbList","@id":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/nieuws\/1349\/nieuw-inzicht-in-de-ontregelde-keuken-van-diabetes-type-2\/#breadcrumb","itemListElement":[{"@type":"ListItem","position":1,"name":"Interne geneeskunde","item":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/"},{"@type":"ListItem","position":2,"name":"Nieuw inzicht in de ontregelde keuken van diabetes type 2"}]},{"@type":"WebSite","@id":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/#website","url":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/","name":"Interne geneeskunde","description":"","potentialAction":[{"@type":"SearchAction","target":{"@type":"EntryPoint","urlTemplate":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/?s={search_term_string}"},"query-input":"required name=search_term_string"}],"inLanguage":"nl-NL"},{"@type":"Person","@id":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/#\/schema\/person\/581f57746420b6e0927d16ef27be6a48","name":"cvanlibergen","image":{"@type":"ImageObject","inLanguage":"nl-NL","@id":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/#\/schema\/person\/image\/","url":"https:\/\/secure.gravatar.com\/avatar\/f51854ce26f27dd6605497f27da9ad69?s=96&d=mm&r=g","contentUrl":"https:\/\/secure.gravatar.com\/avatar\/f51854ce26f27dd6605497f27da9ad69?s=96&d=mm&r=g","caption":"cvanlibergen"},"sameAs":["https:\/\/x.com\/cinsalsa"],"url":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/nieuws\/author\/cvanlibergen\/"}]}},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1349"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/wp-json\/wp\/v2\/users\/4"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=1349"}],"version-history":[{"count":2,"href":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1349\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":1352,"href":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1349\/revisions\/1352"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1349"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=1349"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=1349"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.mmc.nl\/internegeneeskunde\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=1349"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}