9 februari 2024

Hartfalen is topsport voor patiënten

symposium HHH

Healthy Heart @ Home, symposium ter ere van TU/e-leerstoel voor cardioloog Hareld Kemps

​​Professor, dr. Hareld Kemps, (sport)cardioloog in Máxima MC, is in augustus 2023 benoemd tot hoogleraar aan de faculteit Industrial Design bij de TU Eindhoven (TU/e) en gaf en gaf op 8 februari 2024 zijn intreerede. De naam van zijn leerstoel luidt ‘Remote Patient Management in Chronic Cardiac Care’. Onder deze noemer combineert Kemps design, engineering, organisatie van zorg en artificial intelligence ten behoeve van hartpatiënten: “Als hoogleraar wil ik onderzoek doen dat er op is gericht om de oudere patiënt met hartfalen zoveel mogelijk uit het ziekenhuis houden.” Alle stakeholders kwamen tijdens het symposium Healthy Heart @ Home bij elkaar om de toekomst van de hartzorg te bespreken.

Radicale verandering in de zorg
Het Healthy Heart @ Homesymposium werd gehouden op de TU/e. Daar kwam vanuit verschillende disciplines het gesprek op gang over de hartzorg van de toekomst en benodigde veranderingen in de gezondheidszorg.

Een patiënt van Hareld Kemps trapte het symposium af om vanuit eigen ervaring, het belang en de ervaring van monitoring voor chronisch zieke hartpatiënten te benadrukken. De conclusie: er is een radicale verandering in de zorg nodig. Hartfalen thuis monitoren en behandelen verbetert de kwaliteit van de zorg en leven en vermindert de druk op patiënten en zorgpersoneel.

In het kader van levensstijl en revalidatie is het belangrijk om patiënten in een optimale fysieke en mentale toestand brengen. Ook het belang van samenwerking werd nogmaals onderstreept. Artsen, onderzoekers en MedTech-bedrijven moeten nog beter samenwerken aan de juiste toekomstvaste zorg rondom de patiënt.

Thuis als het kan, in het ziekenhuis als het moet
Prof. dr. Hareld Kemps heeft een specifieke interesse voor het ontwerpen en implementeren van nieuwe technologie en zorgpaden. Zijn focus ligt daarbij op  patiënten helpen om hun ziekte in hun thuisomgeving te managen. Waarbij het belangrijk is  de zorgverleners te begeleiden bij het afstemmen van behandelstrategieën op de behoeften en verwachtingen van de patiënt.

Kwaliteit van leven voor chronische hartpatiënten
Kemps: “Mijn onderzoek richt zich op het ontwikkelen van effectieve methoden om de kwaliteit van leven te verbeteren en ziekenhuisopnames bij chronische hartpatiënten te voorkomen door thuismonitoring, begeleiding op afstand en revalidatie in de thuisomgeving (telerehabilitatie). Denk bijvoorbeeld aan ons onderzoek naar thuisrevalidatie na ziekenhuisopname bij patiënten met chronisch hartfalen. Daarmee hopen we aan te tonen dat een gepersonaliseerd telerevalidatieprogramma op de lange termijn leidt tot langer behoud van zelfstandigheid en toekomstvaste zorg.”

Industrial design
Dit sluit goed aan bij de missie van de faculteit Industrial Design die zich richt op de toepassing van nieuwe technologie in het dagelijks leven waarbij de mogelijkheden en wensen van de patiënt centraal staan.

Binnen de TU/e is veel expertise aanwezig over het slim inrichten van zulke processen en een aantrekkelijk design van de bijbehorende technologie. Máxima MC biedt de mogelijkheid om de effectiviteit van de processen en de technologie te onderzoeken in de praktijk.

* Het symposium Healthy Heart @ Home is mogelijk gemaakt door Eindhoven MedTech Innovation Center (e/MTIC) , Máxima MC en TU/e faculteit Industrial Design.