25 september 2024

Nieuwe techniek voor monitoring van weeën veelbelovend

Marion Frenken

Onderzoek van Marion Frenken toont aan dat elektrohysterografie (EHG) een veilige en effectieve methode is om baarmoederactiviteit te monitoren tijdens de zwangerschap, bevalling en de kraamperiode. Frenken heeft haar wetenschappelijk onderzoek verricht in Máxima MC (MMC) onder begeleiding van prof.dr. Oei, dr. van Laar en dr. Van der Woude.

Het meten van de activiteit van de baarmoeder speelt een cruciale rol bij het bewaken van de gezondheid van moeder en kind tijdens de zwangerschap en bevalling. De huidige methoden om deze activiteit te volgen, zoals de externe tocodynamometer (TOCO) en de invasieve intra-uteriene druklijn, hebben echter hun beperkingen en risico’s. Marion Frenken presenteert in haar promotieonderzoek een veelbelovende nieuwe techniek: elektrohysterografie (EHG). Deze methode is niet alleen veiliger, maar biedt ook voordelen die de bestaande technieken niet hebben.

Wat is elektrohysterografie (EHG)?

EHG is een innovatieve, niet ingrijpende methode die de elektrische activiteit van de baarmoeder meet. Hierdoor kan het weeën nauwkeuriger detecteren dan de huidige standaard TOCO, zonder de risico’s van een invasieve druklijn, zoals infecties of schade aan moeder en kind. Bovendien is EHG betrouwbaarder bij vrouwen met obesitas, een veelvoorkomende uitdaging bij de huidige methoden.

Betere monitoring tijdens zwangerschap en bevalling

Frenken onderzocht EHG in verschillende fases: tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode. In een van haar studies werd gekeken naar het gebruik van EHG tijdens het tweede trimester van de zwangerschap. Momenteel is er geen duidelijke norm voor wat normale en abnormale baarmoederactiviteit is in deze periode. Door nieuwe gegevens te verzamelen hoopt Frenken hier meer inzicht in te geven, zodat complicaties vroegtijdig opgespoord kunnen worden.

Tijdens de bevalling blijkt EHG effectief als monitoringsmethode bij risicogroepen, zoals vrouwen met obesitas of na een eerdere keizersnede. Een nieuw ontwikkeld systeem, het NemoFetalMonitoringSystem (NFMS), combineert EHG met foetale en maternale hartactiviteit, waardoor volledige niet ingrijpende monitoring mogelijk wordt. Dit systeem kan helpen om het gebruik van risicovolle methoden tijdens de bevalling te vermijden.

Positieve resultaten in de kraamperiode

Ook na de bevalling biedt EHG voordelen. In de eerste 30 minuten na de bevalling kan EHG helpen om overmatig bloedverlies te voorspellen, wat cruciaal is voor het tijdig behandelen van complicaties. De eerste resultaten laten zien dat bepaalde EHG-waarden kunnen wijzen op een verhoogd risico op bloedingen.

Toekomstperspectief

Frenkens onderzoek laat zien dat EHG veel potentie heeft om de standaard te worden voor het monitoren van baarmoederactiviteit. “EHG kan niet alleen helpen om complicaties beter te voorspellen en te behandelen, maar ook om ons begrip van de baarmoederactiviteit te vergroten,” zegt Frenken. “Dit is een belangrijke stap in de richting van betere en veiligere zorg voor moeders en hun kinderen.”

Hoewel meer onderzoek nodig is om de toepassing van EHG verder te optimaliseren, biedt de techniek al veelbelovende vooruitzichten voor de toekomst van de obstetrische zorg.