Preconceptioneel advies

Bij sommige vrouwen is al voordat zij in verwachting zijn duidelijk dat ze een verhoogd risico op complicaties hebben tijdens een zwangerschap. Bent u één van hen, dan kunt u terecht bij het preconceptioneel advies spreekuur. Uw arts brengt met u de risico’s voor een zwangerschap in kaart en geeft u advies. Uiteraard met het doel om de zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen.

Voor wie?

De betekenis van preconceptioneel is letterlijk: vóór de conceptie, ofwel vóór de bevruchting. Het preconceptioneel advies spreekuur vindt dan ook plaats voordat u in verwachting bent. Het is bedoeld voor vrouwen waarbij een eerdere zwangerschap niet goed verliep of vrouwen met aandoeningen die probleemvol kunnen zijn tijdens een zwangerschap. Denk daarbij aan diabetes of een hoge bloeddruk. Ook kan het zijn dat er afwijkingen bij uw familie voorkomen.

Verloop spreekuur

Via onze polikliniek maakt u een afspraak voor een spreekuur. Vóór de eerste afspraak vult u de vragenlijst in van ZwangerWijzer. Aan de hand van uw antwoorden op de vragenlijst en het gesprek op de polikliniek wordt er een inventarisatie gemaakt van de risico’s. Mogelijk volgt hierna verder onderzoek en gaat de arts in overleg met andere specialisten. Vervolgens krijgt u in een tweede consult advies over hoe een zwangerschap in uw specifieke situatie optimaal voorbereid en begeleid kan worden.

Specialisten

De verantwoordelijke specialisten zijn:
mw. dr. Martina Porath
dhr. dr. Pieter van Runnard Heimel
mw. Laura de Wit-Zuurendonk