26 april 2023

Koninklijke onderscheiding voor gynaecoloog Marlies Bongers

Marlies Bongers is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Zij is als gynaecoloog verbonden aan Máxima MC (MMC) en als hoogleraar gynaecologie aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+). Bongers is  gespecialiseerd in menstruatieklachten en endoscopische chirurgie.

Onder leiding van Bongers is de behandeling van vrouwen met endometriose of myomen in Máxima MC landelijk erkend op topklinisch niveau. Dit betekent dat er sprake is van excellente patiëntzorg, opleidingsmogelijkheden en wetenschappelijk onderzoek. Ze is geïnteresseerd in de laatste innovaties en altijd op zoek naar de meest effectieve behandeling met de minste belasting voor de patiënt.

Menstruatieleed uit de taboesfeer

Bongers ziet het als haar missie om te zorgen dat menstruatie problematiek uit de taboesfeer komt en dat vrouwen niet uit schaamte met hun klachten blijven rondlopen. Onder andere door het schrijven van een heel toegankelijk boek (‘de biografie van de baarmoeder’) probeert zij kennis te vergroten van mensen met en zonder baarmoeder. Menstruatieleed is een wereldwijd probleem en heeft een enorme impact op kwaliteit van leven. Het is volgens de gynaecoloog zeker niet nodig om met klachten rond te blijven lopen en je leven erdoor te laten beïnvloeden, er is heel vaak een behandeling en oplossing mogelijk.

Wetenschappelijk onderzoek

Met veel passie en energie leidt Bongers, samen met een enthousiaste groep onderzoekers, onderzoek naar de beste behandeling voor hevig bloedverlies tijdens de menstruatie en endometriose, maar ook bijvoorbeeld naar innovatieve technieken om spierbolletjes uit de baarmoeder (vleesbomen) te verwijderen. Door dit onderzoek wordt duidelijk wat het effect is van een behandeling.  Hierdoor kunnen vrouwen steeds beter worden voorgelicht, kan maatwerk worden aangeboden en wordt het voor hen steeds makkelijker om zelf een goede keuze te maken.

Bongers heeft belangrijke functies bekleed in nationale en internationale gynaecologie verenigingen. Ze heeft een grote bijdrage geleverd aan de opleiding van vele gynaecologen in Nederland en ook in het buitenland.