30 november 2020

Bij ons gaat het gewoon door

Marion naast het geboortebord bij de kraamsuites, waar ook voor baby Jasmijn een roze punaise in het bord is geprikt.

“Bij ons gaat het gewoon door, als er iemand komt om te bevallen dan staan wij klaar.”

Marion van Bijsterveldt werkt als obstetrie verpleegkundige op de kraamsuites en OHC (obstetrische high care) in het Vrouw Moeder Kind-centrum van Máxima MC. Op diezelfde afdeling werd zeven maanden geleden tijdens de eerste coronagolf haar dochter Jasmijn geboren. Hoe was het om patiënte te zijn én in het ziekenhuis te werken tijdens corona?

“Ik was eerst onder controle bij de verloskundige, en op een gegeven moment kwam ik onder controle hier in het ziekenhuis”, vertelt ze. “Bij de controles merkte je natuurlijk wel dat er dingen veranderden door corona, je mocht op een gegeven moment niet meer met je partner naar de polikliniek komen. Dat losten we dan op door te videobellen, dan was mijn partner toch bij het consult.”

Voor de bevalling was ze totaal niet zenuwachtig, ze lacht: “Ik vond het eigenlijk heel leuk. De mensen die om me heen waren, kende ik en die gaven mij vertrouwen. Bij de keizersnede was een collega en goede vriendin aanwezig en die zorgde ervoor dat ik gewoon patiënt kon zijn. Een collega waar ik een goede band mee heb, had late dienst en die heeft na de bevalling voor mij gezorgd. En natuurlijk komen collega’s toch even spieken hoe het gaat.” Haar partner had gelukkig geen coronaklachten en mocht daarom bij de bevalling aanwezig zijn. “Dat is nu ook anders: zelfs al heeft de partner klachten dan mag hij toch mee naar de operatiekamer, maar dan in beschermende kleding.”

Creatief door corona

Op Marions afdeling worden normaal gesproken informatieavonden georganiseerd, omdat veel mensen niet weten wat ze kunnen verwachten als ze zwanger zijn en in het ziekenhuis gaan bevallen. Nu die avonden vanwege corona niet door kunnen gaan, maakt het ziekenhuis een filmpje. “Daarin zie je hoe de kraamsuites eruit zien en wordt uitgelegd wat je moet doen als je vliezen breken, welke vormen van pijnstilling je kunt krijgen, hoe een keizersnede gaat, dat soort dingen. Dat brengt corona ook wel weer, dat je anders gaat nadenken over manieren om mensen voor te lichten. En dat je ook bijvoorbeeld telefonisch een afspraak kunt hebben met een gynaecoloog in plaats van dat je fysiek naar het ziekenhuis moet.”

Inmiddels geniet Marion thuis volop van Jasmijn en is ze weer volop aan het werk. “Want een bevalling kun je nou eenmaal niet uitstellen, die gaan gewoon door.”