11 juli 2018

‘Het gezin is het middelpunt van onze zorg’

Pieter van Runnard Heimel

Family Centered Care, ofwel gezinsgerichte zorg. Voor gynaecoloog Pieter van Runnard Heimel is deze aanpak niet meer weg te denken in zijn werk. Sinds enkele jaren zit de werkwijze in de genen van alle medewerkers van het Vrouw Moeder Kind-centrum. Maar wat houdt het precies in?

“Het gezin is het middelpunt van onze zorg. In het Vrouw Moeder Kind-centrum blijven moeder en kind na de bevalling, als het medisch verantwoord is, 24 uur per dag bij elkaar op hun eigen kraamsuite. Hoe complex de zorg ook is. Als een ziekenhuisverblijf nodig is, mag de partner bovendien blijven slapen.”

Eenheid
“Onlangs hielp ik bij een bevalling via een keizersnede. Het zoontje kwam zes weken voor de uitgerekende datum ter wereld. Hij moest worden opgenomen op de zuigelingenafdeling. Vroeger zou dat betekenen dat de kersverse moeder en haar zoon gescheiden zouden worden. Nu niet. Zij kon bij haar kind op de kamer worden verpleegd. Dankzij een versterkte samenwerking tussen de afdelingen geboortezorg en kindergeneeskunde zag ik onze medewerkers als eenheid voor zowel de moeder als het kind zorgen. Ik realiseerde me hoe deze Family Centered Care-aanpak niet meer weg te denken is in mijn werk.”

Belangrijk eerste uur
“We werken bovendien met het sacred hour, ofwel het heilige uur. Elke baby blijft indien mogelijk direct na de bevalling minimaal een uur bij de moeder op de borst liggen, óók bij een vroeggeboorte. Een uur waardoor de moeder-kindband sterker wordt. Nog een voordeel is dat de slaagkans van borstvoeding geven groter wordt. We hebben het sacred hour zelfs op de operatiekamer doorgevoerd. Nog tijdens de keizersnede-operatie kan de baby bij zijn of haar moeder op de borst liggen.”