Borstvoeding geven na een keizersnede

Vrouwen die via een geplande of onverwachte keizersnede zijn bevallen kunnen over het algemeen succesvol borstvoeding geven. Het kan echter wel bepaalde uitdagingen met zich mee brengen.

Direct na de geboorte

Uw baby wordt direct na de geboorte met een keizersnede eerst nagekeken door de kinderarts. Als de conditie van de moeder en de baby het toelaat, mag de baby bij de moeder liggen (‘huid op huid’) tijdens het hechten van de buikwond. Als de controles van de moeder na de keizersnede goed zijn, mag het gezin terug naar de verpleegafdeling. Als het om medische redenen niet mogelijk is om uw baby bloot bij u te houden, is het verstandig dit zo snel mogelijk te doen zodra de situatie het toelaat. In de tussentijd kan de partner de baby ‘huid op huid’ bij zich nemen.

De eerste voeding

Als u een ruggenprik heeft gehad mag uw baby meteen aan de borst drinken. Wanneer u volledige narcose hebt gehad kunt u starten met aanleggen zodra u goed genoeg wakker bent en u uw baby zelf vast kunt houden. De conditie van u en van uw baby spelen een rol of u de baby direct kunt aanleggen. Als aanleggen nog niet mogelijk is, kunt u op de eerste dag met de hand kolven. De gekolfde melk kan dan aan uw baby worden gegeven.

Aanleggen

Uw mobiliteit kan in de eerste tijd na de keizersnede beperkt zijn. De verpleegkundige/ kraamverzorgster kan u helpen om een comfortabele houding te vinden om uw baby borstvoeding te geven. Het is normaal dat u ondersteuning en begeleiding nodig hebt bij deze eerste borstvoedingen. Zodra u beter recht op kunt zitten en bewegen kunt u vertrouwd raken met verschillende borstvoedingshoudingen. Een borstvoedingskussen kan praktisch zijn bij het geven van borstvoeding na een keizersnede.

Vaak aanleggen

Uw baby kan als gevolg van de verdoving en pijnstilling wat suf zijn. Voor het op gang brengen van de borstvoeding is het van belang dat uw borsten vaak gestimuleerd worden. Uw baby vaak aanleggen is dus belangrijk. Lukt het aanleggen niet omdat uw baby nog erg suf is? Dan kunt u gaan afkolven. Zo worden uw borsten toch gestimuleerd. Op de 1e dag kan het kolven met de hand gedaan worden. Vanaf de 2e dag kunt u elektrisch kolven indien het aanleggen nog niet lukt.

Pijnstilling

Voor de pijn aan de wond en de naweeën worden pijnstillers voorgeschreven. Deze pijnstillers mogen samen met de borstvoeding. De pijn door de keizersnede kan voor stress zorgen waardoor de melk minder makkelijk komt. Dit kan problemen geven bij het op gang komen van de melkproductie. De pijnmedicatie kan u helpen te ontspannen waardoor u zich beter kan concentreren op het voeden. Het is dus erg belangrijk deze pijnmedicatie te gebruiken. Door de medicatie kan het zijn dat de moeder minder pijn aan de tepels ervaart. Hierdoor is het erg belangrijk om goed op te letten dat de baby goed aanligt. Uiteraard krijgt u de hulp die nodig is om de baby aan te leggen. Bij twijfel of de baby goed aan ligt, vraagt u om hulp of bevestiging.

Afvallen

Alle baby’s vallen de eerste dagen af. Baby’s mogen niet meer dan 10% van hun geboortegewicht afvallen. Als dit wel het geval is, moet de baby bijgevoed worden met extra melk. Vanaf 7% afvallen wordt de borstvoeding goed geobserveerd door een lactatiekundige. Samen met de lactatiekundige wordt er een plan gemaakt om eventueel extra bij te kolven. Het kan zijn dat u veel infuusvloeistof heeft gekregen voor de keizersnede waardoor uw baby ook extra vocht opgenomen heeft. Daarom kan het zijn dat de baby de eerste 24 uur veel afgevallen is maar daarna snel stabiliseert. Hoe vaker de baby drinkt, hoe sneller de borstvoeding op gang is en hoe minder de baby afvalt

Weer thuis

Wanneer u weer thuis bent, is het fijn als er (kraam)hulp aanwezig is. Een keizersnede is niet alleen een bevalling, maar ook een grote operatie. Neem voldoende rust om te herstellen. Dit doet u door bijvoorbeeld vaker te rusten. Voldoende rust is niet alleen goed voor het herstel na een keizersnede maar is ook bevorderlijk voor de melkproductie.