Borstvoeding geven aan een tweeling

Borstvoeding geven aan een tweeling heeft dezelfde voordelen als borstvoeding geven aan een eenling. Ook bij tweelingen die te vroeg geboren worden (prematuur) of een te laag geboortegewicht hebben (dysmatuur), raden wij moedermelk aan. Voor op tijd geboren baby’s heeft dit voordelen, maar voor te vroeg geboren kinderen is dit vaak nog van extra waarde.

Borstvoeding voor eenling of tweeling: het verschil

Borstvoeding tweeling Borstvoeding geven aan een twee- of meerling verschilt niet zoveel als
borstvoeding geven aan een eenling. Het vraagt enkel meer inzet, tijd en handigheid van de moeder en haar partner. De eerste weken kan het voeden van de baby’s aan de borst pittig en tijdrovend zijn, maar u wordt daar samen met uw kindjes en partner steeds handiger in. Ook drinken uw baby’s wat minder vaak aan de borst naarmate ze ouder worden.Voed uw baby’s in het begin apart. Zo leert u het individuele drinkgedrag van elk kindje beter kennen en kunt u oefenen met het op de juiste manier aanleggen. Ga na verloop van tijd uw baby’s ook eens tegelijkertijd voeden. Wissel hierbij bij elke voeding van borst. Het is fijn (zeker in het begin) als u hulp hebt van iemand die u bij het voeden kan assisteren.

Maak ik genoeg melk aan voor meerdere baby’s?

Als moeder bent u normaal gesproken in staat om voldoende melk aan te maken voor meerdere baby’s. Hoe vaker de baby’s aan de borst drinken, hoe meer melk er in principe aangemaakt wordt. Het is belangrijk dat de melkproductie in de eerste week goed op gang komt. Zijn uw baby’s te vroeg geboren en te zwak of te klein om (alle) voedingen uit de borst te drinken? Dan is het belangrijk dat u gaat kolven om de melkproductie op gang te krijgen of te houden.

Melkproductie stimuleren

De melkproductie wordt het best gestimuleerd als er zo vaak mogelijk wordt aangelegd en de borsten zo goed mogelijk worden geleegd. Als de baby’s nog niet zo goed drinken aan de borst of nog niet drinken is het goed om na de voeding te kolven. Voor het goed op gang brengen van de melkproductie is het gebruiken van een volautomatische dubbelzijdige kolf het best. Uit onderzoek is gebleken dat het gelijktijdig stimuleren van beide borsten een effectievere kolfproductie tot gevolg heeft.

Combineren moedermelk en kunstvoeding

Onder normale omstandigheden heeft een gezonde voldragen tweeling geen aanvullende voeding nodig naast de borstvoeding. Als u besluit om moedermelk te combineren met kunstvoeding, dan kan dat. Door het combineren van moedermelk en kunstvoeding kunnen uw baby’s alleen minder profiteren van de beschermende eigenschappen van de moedermelk. Bent u van plan om later borst- en flesvoeding te combineren, dan is het verstandig om dit pas te doen als de melkproductie goed op gang is gekomen.

Vragen over het geven van borstvoeding

Tijdens het online vragenuur ‘Samen Zwanger’, staan onze lactatiekundigen voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.

Heeft u nu een vraag? Bekijk dan de interactieve video waarin onze zorgprofessionals graag vertellen wat u kunt verwachten van onze zorg rondom uw zwangerschap, bevalling en borstvoeding. Of bekijk de veelgestelde vragenlijst.

Bent u onder behandeling in MMC en heeft u behoefte aan persoonlijk contact? Vraag uw zorgverlener dan om u in contact te brengen met een van onze lactatiekundigen.

Borstvoeding geven tweeling met lactatiekundige

Ervaringsverhaal

In dit ervaringsverhaal vertelt Fatima Mohamed over het geven van borstvoeding aan haar drieling.