Telerevalidatie voor patiënten met hartfalen na ziekenhuisopname

Hartfalen is een aandoening waarbij het hart minder goed werkt. Meestal is dit blijvend en heeft dit effect op het dagelijks leven. Hartfalen kan vermoeid veroorzaken waardoor inspanning vaak lastig is.

Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat door hartrevalidatie het inspannen makkelijker wordt, de kwaliteit van leven verbetert en dat ziekenhuis opnames minder vaak nodig zijn. Het wordt dan ook aangeraden om patiënten met hartfalen deze vorm van revalidatie aan te bieden. Het wordt echter onvoldoende gebruikt o.a. doordat patiënten er te ver en te vaak voor moeten reizen, geen vervoer hebben of het niet te combineren is met werk of hobby’s.

Het hoofddoel van dit onderzoek is om te onderzoeken of een thuis revalidatie programma kort na de opname leidt tot verbetering van de lichamelijk functie (mobiliteit) voor hartfalen patiënten na een opname in het ziekenhuis vanwege hartfalen. Naast bewegen is er ook aandacht voor de mentale gezondheid, voeding en de algehele leefstijl. De hartrevalidatie zal bestaan uit fysieke training met een fysio- en ergotherapeut, advies over voeding en vocht van een diëtist en aandacht voor negatieve gedachtes en angsten door een psycholoog.

Een ander doel van de studie is om de kans op een nieuwe opname in het ziekenhuis te verkleinen en kwaliteit van leven te vergroten. In het onderzoek worden de deelnemers verdeeld in twee groepen; groep 1 start direct met de thuis revalidatie na beoordeling door de cardioloog, groep 2 start 6 maanden later. De resultaten van de twee groepen worden met elkaar vergeleken.

Op dit moment hebben al meerdere patiënten het onderzoek volledig doorlopen. Uit de eerste resultaten blijkt dat deelnemers over het algemeen zeer tevreden zijn over de begeleiding die ze voor en tijdens de hartrevalidatie hebben ontvangen. De effecten van de revalidatie op de lichamelijke functie, kwaliteit van leven en ziekenhuis opnames worden op dit moment nog bekeken. Er wordt verwacht dat de studie in 2025 wordt afgerond. Daarna zullen ook de eindresultaten gedeeld worden.

Het onderzoek wordt binnen Máxima MC uitgevoerd door Hareld Kemps (cardioloog) en Mayke van Leunen (arts-onderzoeker cardiologie).

Samenwerkingspartners zijn Philips Electronics B.V., Roche Diagnostics International Ltd en de Technische Universiteit Eindhoven.