HASTA – Een gezonde start voor baby’s
De periode rondom de geboorte is een van de gevaarlijkste momenten in het leven, daarom is monitoring tijdens de zwangerschap en rondom de geboorte zo belangrijk. Momenteel gebeurt monitoring vooral tijdens opnames het ziekenhuis, maar een ziekenhuisverblijf heeft vaak negatieve invloed op de groei en ontwikkeling als gevolg van verstoorde slaappatronen en bemoeilijkte ouder-kind binding. Onderzoek van de afgelopen jaren heeft aangetoond dat baby’s die in het ziekenhuis opgenomen zijn risico lopen op verstoorde slaap- / waakpatronen, ook na ontslag, wat resulteert in verminderde groei en in vertraging van de rijping van de hersenen. Op schoolgaande leeftijd worden bij deze kinderen vaak nog cognitieve en gedragsachterstanden waargenomen, ook hebben ze een hoger risico op hart- en vaatziekten later in het leven.
HASTA wil baby’s een gezonde start geven door het ontwikkelen van methoden voor 24/7 monitoring voor de thuissituatie waar anders problemen onopgemerkt kunnen blijven. Binnen dit project brengen we innovaties op het gebied van thuismonitoring van moeder en kind verder, waarbij niet-verstorende technologie gebruikt wordt voor monitoring thuis en voor klinische beslissingsondersteuning op afstand. De klinische innovaties worden eerst getest in een ‘home@hospital’-setting, waarbij de meting in Máxima MC verricht wordt alsof het in de thuissituatie plaatsvindt. In de laatste fase van het project is een pilotstudie beoogd om de technologie in de geboortezorgketen te testen.
HASTA draagt bij aan: accuratere monitoring van het ongeboren kind en de pasgeborene met vroegtijdige detectie/preventie van complicaties, lagere zorgkosten doordat met thuismonitoring ziekenhuisopname niet nodig is, verhoging van patiënttevredenheid doordat de metingen thuis gedaan kunnen worden en er daardoor geen ziekenhuisopname nodig is, zelfregie van patiënten en (semi-)automatische data-interpretatie waardoor de druk op de zorgverleners afneemt.
HASTA is geïnitieerd op uitnodiging van Universiteitsfonds van TU/e (UFe), en heeft een liegwieleffect gekregen met Máxima MC Fonds als grote partner. Een goede datamanagementstructuur is essentieel voor het veilig kunnen uitwisselen van klinische data tussen patiënt en zorgverlener, met name bij thuisgemeten data. Dit is breder dan alleen binnen het Vrouw Moeder Kind centrum en geldt voor elke thuismeting die door patiënten wordt gedaan. Door de bijdrage van het Máxima MC Fonds zal een data-steward worden aangesteld die deze processen zal faciliteren en borgen voor Máxima MC en voor het HASTA-project in het bijzonder.
Het onderzoek wordt binnen Máxima MC uitgevoerd/gecoördineert door Carola van Pul (klinisch fysicus), Beatrijs van der Hout (medical engineer), Judith van Laar (gynaecoloog-perinatoloog) en Hendrik Niemarkt (neonatoloog).