Ervaringen van patiënten en hun naasten ten aanzien van Smaaksturing

Smaakveranderingen komen voor bij 55-75% van de patiënten met kanker. De smaak kan verminderd, versterkt, vies, verstoord of totaal verdwenen zijn. Smaakveranderingen hebben een nadelige invloed op de voedingstoestand, het eetgenot en de kwaliteit van leven, en raken zowel de patiënten als hun naasten. Een nieuwe ontwikkeling die hierbij kan helpen is Smaaksturing; het aanpassen van de voeding op de smaakveranderingen. Bij Smaaksturing krijgen patiënten smaaktesten waarmee de smaakvoorkeuren worden bepaald en een eigen ‘smaakpaspoort’. Op basis hiervan wordt vervolgens een individueel voedingsadvies opgesteld met tips over hoe de voeding kan worden aangepast. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de ervaringen van patiënten en hun naasten ten aanzien van Smaaksturing. Het Máxima MC zal dit als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland onderzoeken in samenwerking met Integraal Kankercentrum Nederland. Met de uitkomsten kan de zorg voor patiënten met smaakveranderingen worden verbeterd en uitgebreid naar bijvoorbeeld COVID-patiënten.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd/gecoördineerd door Rianne van Lieshout (diëtist en hoofdonderzoeker) is naast het Máxima MC Fonds ook mogelijk gemaakt door Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).