Snelle infectiescreening bij pasgeborenen

Pasgeborenen hebben direct na de geboorte een verhoogd risico op een bacteriële infectie van de bloedbaan, ook wel sepsis genoemd. Hierdoor kunnen deze pasgeborenen vaak ernstig ziek worden en zelfs overlijden. Om dit te voorkomen wordt op basis van risico-criteria (zoals langdurig gebroken vliezen of koorts bij moeder) direct na de geboorte een bloedkweek afgenomen en gestart met antibiotica op de couveuse-afdeling, ook als de baby het (nog) goed doet.

Als de bloedkweek na 2 dagen negatief blijkt, wordt de antibiotica weer gestopt. Echter, op deze manier worden veel baby’s over behandeld: 25 tot 50 kinderen krijgt deze antibiotische behandeling terwijl daarvan maar een hiervan een echte sepsis blijkt te hebben. Deze overbehandeling is nadelig voor de baby, want de baby wordt gescheiden van de moeder voor opname op de couveuse afdeling. Daarnaast doodt de antibiotica ook de goede bacteriën die van belang zijn voor goede gezondheid en  ontwikkeling. Een snelle test om sepsis uit te sluiten zou een opname en onnodige antibiotische behandeling kunnen voorkomen.infectiescreening

Recent is er de zogenaamde Molecular Culture test ontwikkeld, waarmee binnen 3-4 uur de aanwezigheid van bacterieel DNA in de navelstreng aangetoond danwel uitgesloten kan worden. Op deze manier is het mogelijk veel sneller te bepalen of de baby geen sepsis heeft en dus geen antibiotica hoeft te krijgen. In Maxima MC onderzoeken we of deze test op navelstreng bloed in de klinische praktijk gebruikt kan worden, met als einddoel een opname op de couveuse afdeling en onnodige antibiotische therapie te voorkomen. Daarom willen we bij klinisch niet zieke pasgeborenen niet meteen starten met antibiotica maar tijdens de 4 uur wachttijd op de snelle testuitslag wel heel goed de baby in de gaten houden.  In deze kritische periode gaan we de baby monitoren door middel van moderne wire-less technologie: de Bambi Belt, die recent ontwikkeld is in de Brainportregio en onderzocht wordt in ons ziekenhuis. Op deze manier kunnen ouder en kind makkelijker bij elkaar blijven.

Met dit onderzoek willen we een nieuwe innovatie in de praktijk brengen die onnodige antibiotica behandelingen en veel opnames kan voorkomen. Dat heeft naast de gunstige effecten voor de kinderen en hun gezin ook voordelen voor de gezondheidszorg als geheel. Op deze manier wordt de belasting kleiner voor de zorg en het zorgpersoneel, dat op dit moment al onder druk staat.