Onze projecten

Wat in Máxima MC ontdekt wordt, kan direct worden toegepast in de dagelijkse zorg. Onze onderzoeken en innovaties zijn hoofdzakelijk gericht op vier thema’s:

  • Geboortezorg
  • Duurzame gezondheid
  • Oncologie
  • Pijn

Onderzoeksprojecten

Het Máxima MC fonds heeft inmiddels de volgende onderzoeksprojecten financieel kunnen ondersteunen:

Geboortezorg

We zetten ons in voor een veilige en prettige zwangerschap en bevalling. Niet alleen vandaag, maar ook richting de toekomst. Ons Vrouw Moeder Kind Centrum is een bron van ontwikkelingen. Zo willen we als leider van een Europese alliantie binnen enkele jaren het eerste premature kind zich veilig verder laten ontwikkelen in een kunstmatige baarmoeder. De baby hoeft hierdoor nog niet te gaan ademhalen via de longen, die nog onvoldoende ontwikkeld zijn, maar krijgt zuurstof via de navelstreng, net zoals in de baarmoeder. Ons ziekenhuis speelt een vooraanstaande rol in deze uitvinding. Ook onderzoeken we de binding tussen ouder en kind bij extreme vroeggeboorte, complicaties tijdens zwangerschappen na obesitaschirurgie én ontwikkelen we mede een pleister voor weeënregistratie ten behoeve van een veilige bevalling

  • HASTA - Een gezonde start voor baby's

    Innovatieve thuismonitoring voor moeder en kind, gericht op het verbeteren van de zorg rondom zwangerschap en geboorte.

    Lees meer over het project

  • Elektrofysiologische weeën monitoring tijdens de bevalling

    Onderzoek naar continue en accuratere monitoring van moeder en kind tijdens zwangerschap en bevalling.

    Lees meer over het project

  • BEATS studie

    Vroege opsporing van zwangerschapsgerelateerde aandoeningen met behulp van nieuwe monitoringsmethoden.

    Lees meer over de studie

  • Snelle infectiescreening bij pasgeborenen

    Pasgeborenen hebben direct na de geboorte een verhoogd risico op een bacteriële infectie van de bloedbaan, ook wel sepsis genoemd.

    Lees meer over het project

Duurzame Gezondheid

Ons uitgangspunt is: zo lang mogelijk, zo gezond mogelijk blijven leven. Als het nodig is, bieden we zinvolle medische onderzoeken en behandelingen. Hierbij proberen we de ziektelast van onze patiënten zo laag mogelijk te houden door de inzet van (preventieve) programma’s, gericht op vitaliteit. Zodat onze patiënten het maximaal mogelijke uit hun leven kunnen halen. Onze artsen en onderzoekers dragen daar bijvoorbeeld aan bij door de ontwikkeling van monitoring op afstand van chronische hart- en longpatiënten thuis en het onderzoeken van de beste behandelmethodes bij extreem overgewicht om bijkomende ziektes te voorkomen.

  • Telerevalidatie voor hartfalenpatiënten

    Hartfalen is een aandoening waarbij het hart minder goed werkt. Meestal is dit blijvend en heeft dit effect op het dagelijks leven. Hartfalen kan vermoeid veroorzaken waardoor inspanning vaak lastig is.

    Lees meer over het project

  • FitMax als instrument voor fysieke gezondheid

    Ontwikkeling van een eenvoudige vragenlijst om de lichamelijke fitheid van patiënten in te schatten.

    Lees meer over het onderzoek

  • Prehabilitatie Lever

    Onderzoek naar het voorbereiden van patiënten op leveroperaties door middel van prehabilitatie.

    Lees meer over het onderzoek

  • PREHAB studie

    Máxima MC onderzoekt de effecten van prehabilitatie op lichaamssamenstelling en klinische uitkomsten bij darmkankerpatiënten om de preoperatieve zorg te optimaliseren.

    Lees meer over de studie

Oncologie

Bij confrontatie met de diagnose kanker wil iedereen zo snel mogelijk de beste zorg. Persoonlijke zorg en kwaliteit van leven staat hierbij centraal: wat werkt voor de een, geldt niet voor de ander. We zoeken naar manieren om onze patiënten zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen geven over hun diagnose en bekijken hoe we hen kunnen helpen om vervelende behandelingen zo goed mogelijk te doorstaan. Zo is een operatie bijvoorbeeld een aanslag op het lichaam. We onderzoeken daarom de effecten van ‘prehabilitatie’: een trainingsprogramma voorafgaand aan een oncologische ingreep, met het doel om de conditie te verbeteren. Zo moet herstel vlotter lopen en de kans op complicaties verkleinen.

  • Smaaksturing bij kankerpatiënten

    Studie naar de ervaringen van patiënten en naasten met smaakveranderingen tijdens kankerbehandeling.

    Lees meer over het onderzoek

  • Fit bij Kanker

    Geïntegreerde aanpak om de fysieke en mentale fitheid van kankerpatiënten te optimaliseren.

    Lees meer over het onderzoek

  • AYA-lounge

    In het Máxima Oncologisch Centrum (MOC) in Veldhoven is de AYA-lounge geopend: een ontmoetingsplek voor jonge mensen met kanker. Zij hebben behoefte om andere jonge kankerpatiënten te ontmoeten.

    Lees meer over het project

Pijn

Pijn belemmert het dagelijkse leven enorm. Met onderzoek naar pijnsyndromen helpen we mensen terug naar een functioneel leven, of het nu gaat om een premature baby of een oudere patiënt. We gaan voor minder pijn bij ziekte, trauma en sport. Denk bijvoorbeeld aan chronische pijn na een keizersnede of liesbreukoperatie, of buikwandpijn (ACNES) door een beknelde zenuw. Wetenschappelijk onderzoek maakt nieuwe behandelmethodes mogelijk en geeft ons bovendien nieuwe inzichten in het meten van pijn.

  • Spier-peeseigenschappen bij klompvoetpatiënten

    Ontwikkeling van nieuwe meetmethoden om spier-peeseigenschappen bij jonge klompvoetpatiënten in kaart te brengen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd/gecoördineerd door Arnold Besselaar en Saskia Wijnands.

    Lees meer over het onderzoek

Overig

  • Optimaliseren van informatie voor ouders van kinderen met heupdysplasie

    Heupdysplasie is de meest voorkomende aandoening van het bewegingsstelsel bij jonge kinderen. In Nederland krijgt 3-4% van de kinderen onder de leeftijd van 6 maanden hiermee te maken.

    Lees meer over het onderzoek

  • AMRA studie

    Een nieuwe MRI-analyse methode wordt onderzocht om de lichaamssamenstelling van bariatrische patiënten nauwkeuriger te kunnen bepalen en gezond gewichtsverlies te bevorderen.

    Lees meer over de studie

  • MoCIS studie

    Onderzoek naar de relatie tussen motorische en cognitieve stoornissen na een CVA beoogt vroegtijdige herkenning en behandeling van cognitieve problemen te verbeteren.

    Lees meer over de studie

  • HeRO - Heart Rate Observation Systeem

    Het HeRO-systeem, dat hartritmes van vroeggeborenen analyseert, wordt geïmplementeerd in Máxima MC om complicaties sneller te detecteren en de zorg te verbeteren.

    Lees meer over het onderzoek