Werken op de dialyseafdeling

Ben je in het bezit van een verpleegkundig diploma, BIG geregistreerd, en zoek je een nieuwe uitdaging in je vak. Misschien ben jij dan wel de juiste persoon die ons team wil komen versterken!

De dialyseafdeling is een afdeling waar enthousiaste, professioneel opgeleide dialyseverpleegkundige werken die zorg dragen voor de totale zorg rondom de dialyse patiënt en hun naaste.

Op de dialyseafdeling worden patiënten met chronisch nierfalen, in alle fasen behandeld binnen een multidisciplinair team. Als dialyse verpleegkundige ben je verantwoordelijk voor het totale verpleegproces van een patiënt die een nierfunctie vervangende behandeling nodig heeft. Het MMC biedt je met een CZO, Toezichthouder kwaliteit zorgopleidingen | College Zorgopleidingen (czo.nl), erkende verpleegkundige vervolgopleiding de mogelijkheid om je te specialiseren tot dialyseverpleegkundige.

Verpleegkundige vervolg opleiding tot dialyseverpleegkundige

De werkplek is de belangrijkste leerplek! Daar vind de transfer van theorie naar praktijk plaats en wordt je bekwaam verklaart aan de hand van Entrustable Professional Activities (EPA’s).
Het opleidingstraject is opgebouwd in EPA’s, Kern en specifieke EPA’s. Binnen de praktijkleerplaats van MMC volg je onderstaande EPA’s, die je opleiden tot dialyseverpleegkundige.

Kern EPA’s
LZ-DIA-1 Zorgdragen voor een chronische stabiele hemodialyse zorgvrager, intra- en extramuraal (KERN)
LZ-DIA-2 Zorgdragen voor een chronische hemodialyse zorgvrager in alle fasen van complexiteit, intra- en extramuraal (KERN)
LZ-DIA-3 Zorgdragen voor een zorgvrager met peritoneale dialyse, intra- en extramuraal (KERN)
LZ-DIA-4 Zorgdragen voor een acute hemodialyse zorgvrager (KERN)
LZ-FO- EOl-1 EPA-overstijgende leeractiviteit

 

Praktijk en theorie

Het praktijkleren is uitgewerkt in een praktijkleerplan. Gedurende de opleiding wordt je gecoacht door twee vaste werkbegeleiders en een praktijkopleider.
De ontwikkelingen per EPA leg je vast in je portfolio.

Het theoretische gedeelte van de opleiding wordt verzorgd door de Radboudumc Health Academy (RHA), te Nijmegen.
Vervolgopleiding Dialyse Verpleegkundige (DIA) – Radboudumc

Duur en start opleiding

EPA onderwijs is flexibel opleiden met als uitgangspunt “Bevoegd en Bekwaam verklaren”. Dat maakt dat de duur van de opleiding kan variëren, gemiddeld tussen 12 en 18 maanden. De opleiding start 2 keer per jaar: in April en November.

Toelatingseisen

Je komt in aanmerking voor de opleiding als je in het bezit bent van een verpleegkundig diploma, BIG geregistreerd.

Terugblik van een PIO (Professional in opleiding) op de opleiding tot Dialyseverpleegkundige.

“Als ik terugkijk naar de opleiding tot dialyseverpleegkundige dan heb ik veel kennis en kunde opgedaan. Middels de stappen van klinisch redeneren leerde ik de koppeling te maken tussen theorie en praktijk.
Voorafgaand aan de lessen werd er gevraagd om een casus, uit de praktijk, mee te nemen. Om deze met medestudenten te bespreken in de klas en samen het klinisch redeneren te oefenen.
Andersom nam ik tijdens mijn dienst ,samen met mijn werkbegeleiders, de theorie door die ik vanuit de opleiding meenam. Zo leerde ik de link tussen theorie en praktijk te leggen en mij heb ik mij kunnen ontwikkelen tot een professioneel opgeleide dialyseverpleegkundige.”

Ben je geïnteresseerd. Kom een dagdeel sfeer proeven!

Neem contact op met de praktijkopleider van de dialyseafdeling: 040 – 888 92 00